DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Az emberi jogi bizottság egyetért a szabályozás szükségességével és céljaival, ezért általános vitára alkalmasnak tartja a törvényjavaslatot.
A büntetőeljárás az alkotmányos jogok többségét érinti, tisztelt képviselőtársaim, kezdve a személyes szabadsághoz, a magánlakás sérthetetlenségéhez, a személyes adatok védelméhez való jogtól kezdve olyan alapvető eljárási garanciákig, mint az ártatlanság vélelme, a védelemhez való jog vagy a habeas corpus. Ezért különösen jelentős, hogy az Országgyűlés új büntetőeljárási kódex megalkotására készül. Olyan korszerű büntetőeljárás-jogi kódex tervezete fekszik előttünk, tisztelt Ház, amely több új, de sok helyütt már jól bevált jogintézményt is meghonosít; és természetesen a szükséges kiegészítésekkel és módosításokkal megteremtheti az alapvető feltételeit az egyéni jogokat tiszteletben tartó, ugyanakkor - hangsúlyozni kívánom - hatékony büntetőeljárásnak.
Aki ellen büntetőeljárást indítanak, kiszolgáltatott helyzetbe kerül, korlátozzák a szabadságát, beavatkoznak a magánéletébe, súlyos szankciókkal fenyegetik. Az alkotmányban és a büntetőeljárási törvényben rögzített jogok biztosítják a megfelelő védekezés lehetőségét a gyanúsítottak számára, és mérséklik a kiszolgáltatottságukat.
A bizottság fontosnak tartja, hogy a törvényjavaslat a kényszerintézkedések körében a lehetséges letartóztatási okok némelyikét a korábbiaknál pontosabban írja körül, és ezzel elősegíti, hogy a letartóztatásra csak valóban indokolt esetben kerülhessen sor, és az ne öltsön előrehozott büntetési jelleget.
Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a lakhelyelhagyási tilalom alkalmazásának a bővítésével, a házi őrizet formájával és az óvadék bevezetésével a törvényjavaslat megfelelő alternatívát kínál a bírák számára az előzetes letartóztatás helyett; ezzel elősegíti a szabadságkorlátozó kényszerintézkedések eddiginél differenciáltabb alkalmazását.
Garanciális jelentőséggel bír, hogy a törvényjavaslat szigorú feltételekhez köti például az ügyvédi és közjegyzői irodákban tartott házkutatást, az kizárólag csak bíró jelenlétében végezhető, az adatokat a helyszínen csak a bíró ismerheti meg, a házkutatás nem érintheti az üggyel össze nem függő iratokat.
Megjegyzem, az orvosi titokra tekintettel ugyanilyen szigorú követelményeket kellene állítani a kórházakban és az orvosi rendelőkben tartott házkutatásokra is. A kétértelmű szabályok és a sajátos rendőri gyakorlat miatt ugyanis az adatvédelmi biztos több ajánlást is kénytelen volt megfogalmazni az elmúlt években - a betegek adatainak a védelmében - a büntetőeljárás során.
Rendkívül jelentősnek és kívánatosnak tartjuk, tisztelt Ház, a sértetti jogok bővítését és a tanúvédelem erősítését, amit a pótmagánvád intézményének a bevezetése, a tanú adatainak zárt kezelése, illetve a tanú különösen védetté nyilvánításának a lehetősége fémjelez. A bűncselekmények áldozatainak eljárási pozíciója tehát erősödik. Ez nemcsak a hatékonyabb bűnüldözés érdekében fontos, hanem amiatt is, mert a bűncselekmények az áldozatok emberi jogait, így életüket, testi épségüket, tulajdonukat sértik, veszélyeztetik. Ezért aztán az áldozatvédelem erősítése nem valamiféle extra igény a büntetőeljárással szemben, hanem természetszerűen fakad az emberi jogok védelme iránti állami kötelezettségből.
Tisztelt Ház! Ebben a körben kell megemlíteni a büntetőeljárást felgyorsító formákat is, így a bíróság elé állítás és a büntetőparancs alkalmazhatóságának a kiszélesítését, és a tárgyalásról történő lemondás lehetőségének a bevezetését.
Véleményünk szerint az eljárási garanciák között kiemelt jelentősége van a nyomozás fölötti bírói kontroll megteremtésének - a nyomozási bíró révén. Ez reményt nyújthat arra, hogy a jövőben kevesebb önkényes hatósági szabadságkorlátozásra kerül sor.
Nagy jelentőségűnek tartjuk továbbá a tárgyalási szakaszban a felek általi kikérdezés rendszerének a bevezetését. Ezzel megnő a védő és a vádló szerepe, a bíró pedig az úgynevezett - idézőjelben mondom - "második vádló" helyzetéből az eljárás törvényessége felett őrködő pártatlan döntnök szerepébe kerül.
Tisztelt Ház! Csak példálózva tértem ki e nagy jelentőségű kódex tervezetének néhány rendelkezésére. Az emberi jogi bizottság kiemelt figyelmet fordít a törvényjavaslatra, és mindent megtesz azért, hogy olyan törvény szülessék, ami kielégíti az elvárásokat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Dr. Salamon László és dr. Kutrucz Katalin is tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem