DR. KUTRUCZ KATALIN

Teljes szövegű keresés

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ahogy a többségi vélemény előadója, Ábrahám képviselő úr az előbb elmondta, az alkotmányügyi bizottság szavazata a következőképpen oszlott meg: 12 igen, 2 nem, 3 tartózkodás. A 2 nem a Magyar Demokrata Néppárttól származott, én jelentettem be kisebbségi véleményt, ezért a tisztesség megkívánja, hogy elmondjam, a kisebbségi vélemény a mi véleményünkre szorítkozik - a többi ellenzéki párt nyilván majd elmondja a maga véleményét -, de erre jogunk van.
Nemmel szavaztunk azért, mert nem tartjuk időszerűnek az igazságszolgáltatási reformot. Ezt egyébként már a bizottsági vitában is elmondtuk. Úgy gondoljuk, hogy először az ügyhátralékot kellene feldolgozni, vagyis elsődlegesen olyan törvényhozási lépésekre van szükség, amely lépések a hátralék feldolgozását segítik elő, és csak utána lehet gondolni egy átfogó reformra. Ez az általános véleményünk ennek a törvényjavaslatnak a kapcsán is igaz.
Úgy gondoljuk, ez a javaslat nem megfelelően előkészített. A nem megfelelő előkészítettség hangsúlyozásával egyébként nem a javaslat előkészítésében részt vevő szakembereket szeretnénk bántani; az előkészítetlenség a kormányzati munkára vonatkozik. Több szempontból is hiányos az előkészítés, amit egyébként az ülésen részt vevő Legfelsőbb Bíróság képviselője is megerősített.
Most 1997 végén vagyunk. A tervezet 1999. január 1-jén szeretné hatályba léptetni a javaslat egy jelentős részét, egy másik jelentős részét 1999. szeptember 1-jén, és egy kisebbik részét 2000. január 1-jén. Úgy gondoljuk, a javaslat így alkalmazhatatlan. Nem lehet egy eljárási törvényt úgy alkalmazni, tisztelt képviselőtársaim, hogy az alkalmazónak két törvényt kell kézben tartania. A bizottsági ülésen fel is mutattam - most nem teszem - a törvényjavaslatot. Vannak olyan részek, hogy egy paragrafusból, egy bekezdésből egy mondat január 1-jén, a következő mondat pedig szeptember 1-jén lép hatályba. Ez olyan zavart okozhat, amely az igazságszolgáltatás hatékonyságára is kihatással lehet.
(A jegyzői székeket dr. Trombitás Zoltán és Gyimóthy Géza foglalják el.)
Mindebből az is következik - a tisztesség kedvéért meg kell mondani, hogy ez kormányzati oldalról is elhangzott a bizottsági ülésen -, hogy az 1999. januári hatályba léptetésre nagy valószínűséggel - sőt, ez ma már biztos - nincs elegendő felkészülési idő.
(10.30)
Ezek a kifogások akkor is megállják a helyüket, ha a javaslat egyébként tökéletes lenne. További kifogás - megint csak az előkészítetlenségre és a nem elegendő felkészülési időre vonatkozik -: a javaslat 25 felhatalmazást tartalmaz, és számos külön törvényre utal - ezek a külön törvények még sehol nincsenek.
Ezt a javaslatot a szakma nem emésztette meg; ahogy az ülésen elhangzott, idézem szó szerint: "A fő probléma az, hogy egy nem kihordott magzatról van szó. Márpedig ha a szakma ellenáll, akkor először őket, az alkalmazókat kell meggyőzni, mert a legjobb törvény is megbukhat az alkalmazók ellenőrzésén." Ez az aggodalom egyébként kormánypárti képviselők szájából is elhangzott a bizottsági ülésen. És ez a kifogás is olyan, amely akkor is megállja a helyét, hogyha maga a javaslat tökéletes, tehát ezekre akkor is figyelemmel kellene lenni.
Ráadásul a javaslat messze áll a tökéletestől, mint ahogy a Legfelsőbb Bíróság képviselője is kifejtette az ülésen - és ezeket azért mondom el, hogy ne úgy tűnjék, önmagában ez egy ellenzéki kifogás -: "Egyes elemei nem segítik, hanem nehezítik a hatékony bírósági munkát; ellentétes az igazságszolgáltatási reform kapcsán megfogalmazott elvekkel; nincsenek meg a személyi feltételek a javaslat eredményes végrehajtásához."
Tulajdonképpen hasonló szellemben foglalt állást a Bírói Egyesület ott lévő képviselője is. Azt mondja, hogy: "Ez a javaslat az egész bírósági reform várható pozitív következményeit ilyen előkészítettség mellett semmivé teheti."
Ráadásul a javaslat nagyon nem tökéletes, tisztelt képviselőtársaim. Hogy mennyire nem tökéletes, ezt a vita során majd be fogjuk önöknek bizonyítani. És mindezek eredményezték egyébként azt, hogy nem tudtuk támogatni - legnagyobb sajnálatunkra - az általános vitára alkalmasságot. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem