HORN GYULA

Teljes szövegű keresés

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Csak azt nézem, hogy Pokorni Zoltán képviselőtársam itt van-e... (Pokorni Zoltán belép az ülésterembe. - Zaj, közbeszólások: Jön már!) Jön? Megkönnyebbültem. (Derültség a kormánypártok soraiban.)
Nos, jómagam szeptember 29-én, tehát két hónappal ezelőtt számoltam itt be az Országgyűlésnek arról, hogyan értékeljük a hágai döntést, mit kívánunk tenni, és milyen eredménye volt a szeptember 26-ai hatpárti megbeszélésnek.
Én már hozzászoktam ahhoz, hogy egyesek csúsztattak és csúsztatnak, de azért Torgyán képviselő úrnak az emlékezetébe idézném - itt van a jegyzőkönyvben (Zaj. - Puch László: Nem zavarja!) - az akkor elmondottakat, hogy én a kormány nevében ezúton is kijelentem, hogy tudomásul vesszük a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét.
(16.10)
Készek vagyunk az ítéletben foglaltak szerint a szlovák kormánnyal megkezdeni a tárgyalásokat; és sorra vettük, pontokba, hogy mit jelent a Magyar Köztársaság számára az ítélet. Ez hangzott el, és nem a hágai ítélet dicsőítése vagy dicsérete. Azt hiszem, jó lenne, ha elolvasná képviselő úr; mielőtt hivatkozik valamire, olvassa el az anyagot! (Dr. Szabó Zoltán: Nem tud!) Csak azért zavar, mert ha egyetlenegyszer fordulna elő, nem zavarna, de nem erről van szó, hanem hovatovább ez már gyakorlat egyes képviselőtársaim részéről.
De ennél fontosabb: mi megállapodtunk, ott, a szeptember 26-ai hatpárti megbeszélésen. Megállapodtunk abban, hogy nem fogjuk politikai szempontból kezelni az ügyet, hanem kizárólag az ország érdekét nézzük, szakmai megoldásokat keresünk. Ez meg lett erősítve szeptember 29-én valamennyi ellenzéki párt részéről. Egy órán belül Pokorni Zoltán képviselőtársam már külön napirendi pont keretében elkezdett - hogy úgy mondjam - meglehetősen durva stílusban foglalkozni az üggyel - a megállapodásunk ellenére.
Azért tartom ezt furcsának, de ugyanakkor nem ismeretlennek vagy rendhagyónak, hiszen a Fidesz volt az 1992 márciusában, amely ellene szavazott a '77-es szerződés felmondásának - itt, ebben az Országgyűlésben. És azt követően éppen a Fidesz, Illés Zoltán és a többiek, akik végig amellett ágáltak, hogy Hága fogja megváltani az országot a bősi ügyben, és aki nem ehhez tartja magát, azt mondották - sokszor még színházakban meg másutt rendezett fórumokon -, hogy azok a haza árulói. Ilyeneket mondtak! - következetlenül és mindig az adott vagy a pillanatnyi politikai érdekeiket szem előtt tartva. Sajnos ez jellemző az elmúlt két hónapra is... (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Ez a Fidesz!), annak ellenére, hogy megállapodtunk.
Képviselő Úr! Ön is ott ült a hatpárti megbeszélésen! Egy valaki vetette fel, hogy az ad hoc bizottság a Házszabály szerint dolgozzon: Demeter Ervin. Ő következetesen ki is tartott mellette, hogy a Házszabály szerint működjön. Ott mindenki más nem értett ezzel egyet, a Fidesz képviselői sem. (Pokorni Zoltán: Ez nem így van!) És azt mondtam, hogy ha a Házszabály szerint működik, az roppant megnehezíti és lehetetlenné teszi a munkánkat. (Pokorni Zoltán távozik az ülésteremből. - Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Hová mész? Mi van?) Mi van? (Németh Zsolt közbeszólására:) Németh képviselő úr, elmondjam, hogy mit mondott ön itt '96-ban vagy '97-ben? (Németh Zsolt: Halljuk!) Hagyjuk azt, hogy ki mit mondott! Itt vannak a gyűjtemények a megnyilatkozásokról. (Mutatja.) Semmi értelme! És én azért aggódom a bősi ügyben, mert sajnos ugyanilyen parlamenti és sajtópolémia folyik, ami végül is ellehetetlenítheti az ügyet.
Önök azt mondják, hogy nem tudják; nincs felhatalmazása a delegációnak. Honnan veszik ezt? Írásos felhatalmazása van, pontokba szedve, hogy mire kell törekednie a delegációnak, mit kell megvalósítania. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Lássuk!) Pontosan meg van fogalmazva. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Hol van?) Teljes egyhangúsággal hozták meg, vállaltuk... (Zaj. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Nem igaz! Lássuk, hol van!) Ha megunták uraim, akkor...

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem