BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Örülünk ennek a gazdaságpolitikai kérdésfelvetésnek és ennek a gazdaságpolitikai minivitának, ami az érzékelteti, hogy vannak azért olyan fontos kérdések ebben a Házban, ahol a szabaddemokrata frakció is egyet tud érteni azzal, amit a kormány képviselője mond. (Derültség az MSZP soraiból.)
Azzal szeretném kezdeni, hogy felmerült az a kérdés: elég-e, ha a külföld örül annak, amit a gazdaságpolitikai mutatók mondanak? Nem elég, de ha valaki megnézni azt, hogy mit mondanak a vállalkozók, sőt a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint hogyan látják az állampolgárok, mennyire bizakodóak, akkor azt látja, hogy a belföldi közvéleményben is elmozdulás van egy optimistább irányba. (Dr. Torgyán József: Majd meglátják a választásokon!)
Ez a fejlődés, amiről itt a pénzügyminiszter úr beszélt, azt mutatja, teljesen téves volt az az ellenzéki feltevés, hogy 1998-ra csak ugyanoda jutunk vissza, ahol 1994-ben voltunk, hiszen már most, 1997-ben látható, hogy magasabb növekedési ütem, alacsonyabb inflációs ráta mellett a külső és a belső egyensúly is jóval kedvezőbb alakul és az irányzata is kedvezőbb, mint 1994-ben volt.
Nem következett be az, amivel minket a Fidesz riogatott, hogy amint megindul a növekedés, elromlik az export és az import aránya. Ma is gyorsabban nő az export, mint az import, miközben gyorsult a növekedés.
Felmerül az a kérdés, Kádár Béla képviselő úr arról beszélt, hogy nem a belföldi folyamatoknak, nem a kormány tevékenységének, hanem külső folyamatoknak köszönhető az, amit tapasztalunk. Nos, akkor Csehországban és Szlovákiában nem ugyanazok a külső folyamatok vannak? De ugyanabban a külső környezetben, miután a hazai gazdaságpolitika nem volt olyan bölcs és kemény, mint Magyarországon, ennek megfelelően romlott a gazdasági helyzet, miközben nálunk javult, és ott megbukott egy kormány gazdaságpolitikai okokból (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), miközben nálunk stabil tud lenne a kormány.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem