CSÉPE BÉLA

Teljes szövegű keresés

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak jövő évi költségvetéséről szóló vitában, az általános vita kezdetekor a költségvetési bizottság kisebbségi véleményét adtam elő, és ebben jeleztem, hogy a kisebbségi vélemény szerint ez a törvényjavaslat igen sok sebből vérzik, és jeleztük azt, hogy már involválja a jövő évi pótköltségvetést.
A beadott módosító javaslatok alapján merem mondani, hogy ezek sok tekintetben alátámasztják azt a véleményt, amit akkor elmondtam. Elsősorban az 1. számú módosító indítványról szeretném megjegyezni - amelyet Vancsik Zoltán és dr. Schwarcz Tibor képviselő urak adtak be -, hogy tulajdonképpen immár a kormányoldalról is csatlakoztak ahhoz a felfogáshoz, hogy a beterjesztett kormányjavaslat a társadalombiztosítás jövő évi költségvetéséről nem jó, tehát jelentős változtatás szükséges ebben. Ez a módosító indítvány tulajdonképpen 7 milliárdos differenciát tartalmaz a költségvetés hiányát illetően, és ez mutatja ennek az ágazatnak az igen nagy problémáját, amelyhez a mi megítélésünkön túl hozzájárul a társadalombiztosítási önkormányzatok véleménye is - amelyek szintén támogatnák ezt a módosító indítványt -, amely jelentősen megváltoztatja a kormány javaslatát.
A bizottságban szerzett tapasztalatom alapján a kormány ezt a módosító indítványt nem támogatja, annak ellenére, hogy a társadalombiztosítási önkormányzat, az Egészségbiztosítási Önkormányzat jelezte, hogy a nyugdíjreform végrehajtása van veszélyeztetve akkor, ha ez a módosító indítvány nem megy át. Hozzászólásomban arra szeretnék rámutatni, hogy habár ezt a módosító indítványt nem mi adtuk be, és véleményünk szerint önmagában ez még nem oldja meg a súlyos problémát, amit jeleztünk, de mégis közelíti. Ezért a kormány részére azt merem javasolni, hogy vagy támogassa ezt a javaslatot, vagy pedig még generálisabban: vonja vissza ezt a törvényjavaslatot, és a társadalombiztosítási önkormányzattal egyeztetve keresse azt a kiegyensúlyozott költségvetési javaslatot, amely nem involvál egy újabb pótköltségvetést a jövő évben.
Amennyiben ez a módosítás elutasításra kerül, tehát lényegében egy 7 milliárdos összeget nem kap meg ez az ágazat, akkor valóban súlyos problémák lesznek a jövő évben, elsősorban a nyugdíjreform végrehajtása tekintetében. Nemcsak önmagában ezért, a jövő év miatt aggódunk, hanem az államháztartás egész hiánya miatt is. Mert önmagában államháztartási szempontból a benyújtott kormányjavaslat persze, hogy jól fest, hiszen kevesebb összeget irányoz elő, tehát elméletileg államháztartási szempontból ez jobb. Viszont gyakorlatilag nem oldja meg a társadalombiztosítási ágazat gondját, nem oldja meg a nyugdíjreform végrehajthatóságát, és tulajdonképpen ez az ágazat a költségvetésből sem kapja meg - folyamatban van a költségvetés vitája - azt a támogatást, amire számított.
Ezért ezúton is föl kell hívnunk arra a figyelmet, hogy itt nagy probléma van, és kérjük a tisztelt Házat, a kormányzatot, hogy eszerint kezelje ezt a módosító indítványt. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem