DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az ajánlás 48. pontjában láthatják Bauer Tamás képviselőtársam módosító indítványát, amelyben azt javasolja az SZDSZ-frakció részéről, hogy a Magyarországon fogyasztói forgalomba hozott termékek és szolgáltatások árának közlésekor az árakat a forgalmi adó felszámításával kell megadni.
Önök megkérdezhetik tőlem, tisztelt képviselőtársaim, hogy miért kell ilyen magától értetődő dolgot javasolni, mármint azt, hogy egy ilyen magától értetődő dolog belekerüljön egy törvénybe. A válasz egyszerű, tisztelt képviselőtársaim: a vásárlók egyre rendszeresebben kerülnek olyan helyzetbe, hogy meglátnak egy árat egy kirakatban, tehát egy árkiírást, bemennek az üzletbe, és megtudják, hogy nem az a valódi ár, ami a kirakatban kiírásra került, hanem sokszor bizony azt követően, hogy már tulajdonképpen a pénztárhoz érkezik a fogyasztó az áruval, ott szembesül azzal a tapasztalattal, hogy erre még rájön az áfa mértéke.
Tisztelt Ház! Az árak áfa nélküli megadása a tapasztalatok szerint zavarja a vásárlók tájékozódását, hamis látszatot kelt, nem beszélve arról, hogy hátrányba hozza azokat a kereskedőket is, akik a valódi árat adják meg. Ezért, tisztelt Ház, arra kérném önöket, hogy támogassák ezt a módosító indítványt, amely semmi mást nem szolgál, mintsem hogy a fogyasztók szempontjából valódi ár kerüljön feltüntetésre az árucikken, és segítsék elő ezzel a fogyasztók jobb tájékozódását.
Szerintem egyébként egyenesen tisztességtelen reklámot jelent az áfa nélküli árat megadni. Ezt az indítványt már előterjesztettük a reklámtörvénynél is, nevezetesen hogy ne legyen lehetőség úgy reklámozni árut, hogy az áfa nélküli árat adják meg. Sajnos, ott a Ház leszavazta a módosító indítványt; olyan érveket is hallottunk, hogy azért, mert ez nem a reklámtörvénybe, hanem a fogyasztóvédelmi törvénybe tartozik.
Ezért, tisztelt Ház, most lehetőség van arra, hogy ezt az elvet a fogyasztóvédelmi törvényben érvényesítve, elfogadják ezt a módosító indítványt, és elősegítsék azt, hogy mindenki a valós árakat fedezhesse fel a kirakatokban.
A kormány egyébként nem támogatta a módosító indítványt, ezért fordulok önökhöz, tisztelt képviselőtársaim.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem