BUZÁS SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

BUZÁS SÁNDOR
BUZÁS SÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslattal kapcsolatos módosításra vonatkozóan két témában szeretném képviselőtársaim figyelmét felhívni. Ezek a módosító javaslatok a kormány támogatását nem nyerték el.
Az egyik: a fogyasztói csoport - mint olyan - a törvényben való szabályozását kezdeményezte. Valószínűleg ismeretes előttünk az, hogy van olyan kezdeményezés, hogy bizonyos áruk megszerzésére a fogyasztók bizonyos szervezeteket hoznak létre azzal a céllal, hogy segítsék ennek az árunak a megszerzését. Akkor, amikor az előterjesztést tárgyaltuk, értékeltük, úgy ítéltük meg - mert az eredeti előterjesztésben ez kormányhatáskörbe utalt intézkedésként került megfogalmazásra -, hogy célszerű lenne, ha a törvény tulajdonképpen tiltó szabályozást fogalmazna meg, és beemelné ezt a szabályozást magába a törvénybe, mert tulajdonképpen ezt a tevékenységet egyértelműen úgy engedélyezni, hogy ebből esetleg bizonyos visszaélések és a fogyasztók kárára történt kezdeményezés ne következzen be - részünkről úgy ítéltük meg, hogy erre nincs lehetőség.
A másik dolog, amiről szeretnék szólni és amire szeretném felhívni a figyelmet a szervezettel kapcsolatosan: a kormányrendelet úgy intézkedett a közigazgatási reform kapcsán, hogy a korábbi fogyasztóvédelmi szervezetet - amely részben országos, részben pedig a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségi hatáskört látta el -, a területi szervezeteket az államigazgatási reform kezdeményezése során a közigazgatási hivatalok hatáskörébe utalta.
(18.40)
Ennek megfelelően kialakult egy kettősség, mert azt ismerjük, hogy a közigazgatási hivatalok tevékenységüket a belügyminiszter irányításával végzik, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter hatáskörébe tartozik. Arról ne is beszéljünk, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek viszont más minisztérium hatáskörébe is tartoznak működés szempontjából, és fogyasztóvédelmet látnak el. Ezt a kettősséget, illetve ezt a tagoltságot oldaná az, ha a módosító javaslatunkkal kezdeményezett megoldást szabályozná a törvény, miszerint a fogyasztóvédelmi felügyelőség hatáskörébe kerülnének vissza - nemcsak a szakmai irányítás szempontjából, hanem szervezetileg is - a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségek.
Szeretném a képviselőtársaim figyelmébe ajánlani, hogy ezzel az intézkedéssel tulajdonképpen ezt a tagoltságot... - azt, hogy ez a megosztottság megszűnjön, országos hatáskörrel rendelkezzen a fogyasztóvédelmi felügyelőség, és tulajdonképpen ne egy áttétellel tudják a feladatokat ellátni a területi felügyelőségek, ezt a kezdeményezésünket, kérném, támogassák a módosító javaslatokat illetően.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem