SASVÁRI SZILÁRD

Teljes szövegű keresés

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Mi a helyzet a panellakások terén? Közel 600 ezer ilyen lakás van Magyarországon. A lakótelepi lakások erkölcsi értéke mára siralmasan megkopott. Piaci értékük sokkal alacsonyabb, mint valós vagy potenciális műszaki értékük. Ez az érték tovább fog csökkenni annak arányában, ahogy a lakások rezsiköltsége emelkedik, fizikai állapota a fennmaradási munkák elmaradása miatt tovább romlik.
Nemzetgazdasági érdek az, hogy a magyar lakásvagyon értéke ne csökkenjen, hogy az irreálisan magas fajlagos energiafelhasználás csökkenjen. Vagyis szükség van felújításra.
Ha egy szegény panellakó felújításra gondol, a kikopott padló, a foghíjas csempe, a csöpögő csap vagy radiátor, a rozoga beépített bútor jut eszébe. Ha egy kicsit bátrabb, eszébe juthat az is, hogy ideje volna valamit csinálni a kehes lifttel vagy a csörömpölő szellőzőmotorokkal.
Jelenleg az életvédelem elsődlegessége mellett elsősorban azokat a beavatkozásokat kell ösztönözni, amelyek takarékos energiafelhasználást tesznek lehetővé, mert a kisebb víz-, villany-, gáz- és távfűtési számla a lakó számára olyan azonnali megtakarítás, amely követi az inflációt, miközben a kölcsön terhei nem. És ma ez az értékmentés lényege, ami végül is értéknöveléssé válhat. A piac ugyanis ma már nemcsak a lakás árát, hanem fenntartási és működtetési költségeit is értékeli.
(14.30)
Kérdezem ezért a tisztelt államtitkár urat, hogy mi történt másfél évig azzal a 30 millió márkás német hitellel, amelyet a Kohl-kormány nyújtott a magyar kormány számára. Ki és mire használta fel ezt az összeget? Mi történt ennek kamataival, hiszen ez az összeg megközelíti, sőt meg is haladja a 3 milliárd forintot?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem