MÉCS IMRE

Teljes szövegű keresés

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Rendkívül örvendetes, hogy valószínűleg a közeljövőben igen nagy valószínűséggel meg fognak hívni bennünket a tárgyalások megkezdésére, hogy az észak-atlanti szövetség teljes jogú tagságát elnyerhessük. Ez az európai integrációba való visszakerülésünknek az egyik legfontosabb állomása.
Sokan vagyunk itt, akik nem tudjuk felejteni 1956. november 4-ének hajnalát, és sok minden mást sem tudunk felejteni. Magyarország számára, a magyar nép számára - vagy ha úgy tetszik, a magyar nemzet, a magyar társadalom számára - egyetlen biztos garanciát az európai biztonsági rendszerbe való beilleszkedés és az észak-atlanti szövetségben való teljes jogú tagság jelenti. Ez rendkívül nagy dolog, s ennek rendkívül sok haszna is lesz, hiszen nemcsak biztonságunk növekszik, hanem az egész térség valamennyi állama azokat a normákat kívánja elfogadni, amelyeket mi már magunkévá tettünk, és valamennyi országa a térségnek szintén az európai integrációba kíván beilleszkedni. Ezt a történelmi lehetőséget nem szabad elszalasztanunk, és hála istennek, itt, ebben a Házban teljes egyetértés, konszenzus van az észak-atlanti szövetségbe való belépéssel kapcsolatban.
Mindezekből kiindulva a múlt hét végén, pénteken a Szabad Demokraták Szövetségének frakciója úgy határozott: javasolni fogja, hogy a jövő év elején, első negyedévében, tartsunk népszavazást a NATO-belépéssel kapcsolatban. Erre a józan megfontolás és a magyar társadalom iránti elkötelezettségen túl kötelez bennünket, hogy ezt kormányprogramban vállaltuk. Kötelez mindnyájunkat, hogy a magyar parlament egy idő előtti népszavazási kezdeményezést e tárgyban azzal utasított el, hogy még nem lehet erről tárgyalni, hiszen nem hívtak meg bennünket. De ígéretet tettünk arra, hogy amint a feltételek ismertek lesznek, népszavazást fogunk tartani.
Úgy gondoljuk a különböző magas szintű ígéretek után, hogy ez év végére teljesen világossá válnak a csatlakozás feltételei, sőt ahogy Madeleine Albright asszony kijelentette, valószínűleg az év végén alá is írhatjuk a szerződést az észak-atlanti szövetséggel.
(9.00)
Ennek következtében semmi akadálya nincs, hogy egy jól megválasztott februári vagy márciusi időpontban a népszavazást megejtsük. Tisztában vagyunk azzal, hogy a magyar társadalom józan, a magyar társadalom képes bölcsen dönteni. Ez azonban kihívást jelent a mi számunkra - mindnyájunk számára, hiszen hétpárti konszenzus van -, hogy a társadalmat felkészítsük arra, hogy dönteni tudjon. Mindazokat az információkat meg kell adnunk, amelyeknek a segítségével ezt a józan, előremutató döntést a magyar társadalom meg tudja hozni.
Rendkívül sok előítélet van az emberi agyakban, tudatokban; összemossák a Varsói Szerződést a NATO-val, különböző ellenszenvek munkálnak még; segítenünk kell ezek lebontásában, ami rendkívül fontos. Örvendetes, hogy a Gallup közvélemény-kutató legutóbbi felmérése szerint 60 százalék felett van a megkérdezettek aránya, akik egyértelműen támogatják a NATO-felvételt. Emlékeztetőül mondom, hogy két évvel ezelőtt ez még 40 százalék alatt volt. Segítenünk kell! Kérem valamennyi párt segítségét ebben a tájékoztató munkában, és a kormánynak pedig kötelessége, hogy mindazokat az információkat és ismereteket a társadalom számára emészthető formában, minden rétegnek a maga stílusában biztosítsa, hogy ezen a népszavazáson egyértelműen döntsön a magyar nép.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem