BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Úgy is mint az emlegetett szabaddemokrata képviselő, aki azonban soha, egyetlenegy alkalommal még nem nevezett ellenzéki képviselőt ebben a Házban demagógnak, és ezt nem is szándékszom tenni, hanem arról beszélek, amiről a napirend előtti felszólalás szólt.
A napirend előtti felszólalás azt állította, hogy a nemzeti energiaipar kiárusítása folyik. A "kiárusítás" szó - mint tudjuk - azt jelenti, hogy valamit az értéke alatt, mert nem kell már senkinek, gyorsan megpróbálnak eladni. Ahhoz az állításhoz, hogy valamit kiárusítanak, olcsóbban adnak el, vagy azt kéne bizonyítani, hogy az ország jobban járna, ha egyáltalán nem adnák el - és ezt önök ugyan állítják, de még soha nem bizonyították! -, vagy pedig azt kellene állítani, hogy jobban, több pénzért, jobb feltételek között is el lehetett volna adni - ezt azonban önök még soha nem bizonyították. Tehát az az állítás, amit kiárusításnak meg egyébnek neveznek, soha nem volt bizonyítva, most sem sikerült bizonyítani. Próbálják meg este, amikor nem öt meg két percben kell ugyanerről a kérdésről beszélnünk - például tegnap este vagy ma este -, tévéidőn kívül korlátlan időkeretben megpróbálhatják ugyanezt bebizonyítani, ha tudják.
A dolog másik része: a cél nem a költségvetési bevételek növelése, noha ha valaki a költségvetési bevételeket kívánja növelni és ezzel az állampolgárok adóterheit kívánja csökkenteni, az szerintem nem bűn. Az energiaprivatizációnak azonban nem ez az elsődleges célja. Az elsődleges célja az, hogy a jövőbeli s több száz milliárdos fejlesztési terheket megosszuk az állam és a külföldi meg hazai befektetők között, ismét azért, hogy az adóterheket csökkentsük, meg azért, hogy az ország egyoldalú keleti energiafüggőségét megpróbáljuk megosztani Kelet és Nyugat között.
Ami az árakat illeti: az árakat ama energiatörvény miatt kell emelni, amelyet a Magyar Demokrata Fórum és a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti többsége fogadott el 1994 áprilisában (Dr. Latorcai János: Ti ugyanúgy!), az akkori parlament működésének utolsó hónapjában. Ezt csak azért mondom, mert önök azt mondják, az utolsó évben semmilyen döntést ne hozzon ez a parlament. Az utolsó hónapban hozták azt a döntést, ami miatt az energiaárakat emelnie kell a következő ciklusban a parlamentnek!
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem