AKAR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt azzal szeretném kezdeni, hogy ez is egy olyan példa volt, amihez sajnos sok hasonlót tapasztalhattunk a Házban; talán interpellációként kellett volna feltenni, hiszen ebben az esetben nyilván kellő alapossággal... (Dr. Pusztai Erzsébet: Volt már!) Ismételten lehet! Nincs arra szabály, hogy hányszor lehet ugyanazt a kérdést interpellációkon feltenni, fel lehetett volna újólagosan tenni. (Dr. Pusztai Erzsébet: Teljesen mindegy, mit válaszol a kormány.)
Azt azért szeretném hangsúlyozni, ez nem egy igazán klasszikus privatizációs ügy: itt arról van szó, hogy ez a cég egyszer már majdnem felszámolásra került; és ahogy a képviselő asszony helyesen mondta, úgy tűnt, itt van egy esély, hogy talán életben tartható ez a cég, a foglalkoztatás talán megőrizhető.
(9.40)
Ezt az esélyt próbálták egy formailag privatizációs, de igazában valamiféle reorganizációs tranzakcióval megteremteni. Sajnálatos módon ez a dolog láthatólag nem sikerült, s most újólagosan ott tartunk, ahonnan az egész történet indult, tehát felszámolásra kerül sor. Biztos, hogy a felszámolás keretében majd nagyon sok függő ügyet rendezni kell, és nyilván a felszámolás keretében az ÁPV Rt. is megpróbálja érvényesíteni azokat a követeléseit, amelyeket a sikertelen tranzakciók miatt a szerződés alapján támaszthat.
Itt egy szegmens került különösen kiemelésre: a létszámleépítés ügye. Szeretném felhívni a tisztelt Ház és a képviselő asszony figyelmét, hogy a valamikori 1270 fős létszámból 370 fő maradt a részvénytársaságnál, azonban a létszámcsökkentés túlnyomó részét olyan dolgozók jelentették, akik közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetést írtak alá, és olyan a szerződés, hogy ha egyszer közös megegyezéssel bontották fel a munkaviszonyt, akkor erre vonatkozóan nem áll meg a cég kártérítési kötelezettsége. Abban a körben, ahol megáll, ez 91 fő. Természetesen az ÁPV Rt. megindította az eljárást, és közel 100 millió forintot követel ezért.
Sajnálatos módon itt úgy látszik, félrevezették a dolgozókat, és a szakszervezetek sem voltak eléggé erősek, hogy megakadályozzák ezt a folyamatot.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem