VEÉR MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

VEÉR MIKLÓS
VEÉR MIKLÓS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Alelnök Asszony! Képviselőtársaim! Az 1996. november 5-ei interpellációm már több mint egy évvel ezelőtt, 1996. június 3-án, a művelődési és közoktatási miniszterhez írt levelemmel kezdődött. Ha az akkori jelzéseimre, kérdéseimre megfelelő időben és módon kaptam volna választ, akkor nem terebélyesedett volna ez az ügy interpellációvá.
Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. számú törvény vonatkozó rendelkezései szerint - itt a 9. § (1) bekezdésére gondolok, amelyet idézek - "az állami szervek kötelesek az országgyűlési képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni". A törvénynek ezt az előírását ebben az ügyben a minisztérium illetékesei csak a kulturális és sajtóbizottság 1997. május 28-ai ülését követően, 1997. június 3-án, tehát a már hivatkozott, miniszter úrhoz eljuttatott levelemnek éppen az egyéves évfordulóján teljesítették.
Azt hiszem, ez már önmagában is elgondolkodtató. Az iratokba betekintettem, sőt azokról másolatot is kaptam. Nincs és nem is volt szándékom szerepzavarba kerülni, mert tudom, hogy az országgyűlési képviselőknek elsősorban a törvényhozás területén van feladatuk, nem a végrehajtás szintjén. De azt vallom, hogy az egyéni körzetben megválasztott képviselőnek a törvényességet kell képviselnie a választókörzetében, de a választókörzetét kell képviselnie a törvényhozásban. Ezt tettem ebben az esetben, és ezt teszem a munkám során a jövőben is.
A témáról csak röviden: változatlanul fel vagyok háborodva azon, hogy ez a szégyenteljes pornóügy megtörténhetett a keszthelyi kastélyban, rombolva ezzel az ország, a megye, a város jó hírnevét, megszégyenítve a kulturális örökséget: azt a kulturális örökséget, amelyet a Festetics-családnak köszönhet a város. Ugyancsak felháborító, hogy egy országos irányítás alatt működő intézmény vezetője szinte következmény nélkül megsértheti a hatályos jogszabályokat, az erkölcs és az igazmondás írott és íratlan szabályait.
A Művelődési és Közoktatási Minisztérium vezetőivel 1997. június 3-án történt személyes megbeszélésünk során ígéretet kaptam arra, hogy a minisztérium illetékesei a jövőben - ahogy ez a kulturális bizottság jelentésében is szerepel - megkülönböztetett figyelmet fognak fordítani az intézmény - ma már kht. - működésére. Arra is ígéretet kaptam, megvizsgálják azt a lehetőséget, hogy a közhasznú társaság jelenlegi ötfős felügyelőbizottságát hét főre emelik, így további egy főt Keszthely város önkormányzata, egy főt pedig a régió képviseletében a Zala megyei közgyűlés delegálhat.
Ezáltal lesz biztosítható a magyar katolikus püspöki kar "Igazságosabb és testvériesebb világot" című körlevelében jelzett helyénvalóság követelménye; és ezáltal nagyobb garanciát látok a jövőben arra, hogy a kht. törvényes keretek között, nem egy szűk csoport, hanem az ország, a megye, a város kulturális érdekeit fogja szolgálni.
Ezekkel a kiegészítésekkel javaslom, hogy a kulturális bizottság jelentését fogadjuk el. Köszönöm képviselőtársaimnak az 1996. november 5-ei szavazatait, az akkori támogatásukat és - nem mindenkinek - a mostani figyelmüket is. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem