DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A környezetszennyezés egyik legveszélyesebb problémájára szeretném felhívni az ön figyelmét, nevezetesen a szennyvizek kezelésére. A kérdésből fakadó gondok közismertek, közkeletű szóval a csatornázás problémáiról van szó. A szennyvizek összegyűjtése, elvezetése és tisztítása minden önkormányzatra rendkívüli terheket ró. Ma már az állami beruházások helyett a helyi közösségeknek kell ezt a feladatot megoldaniuk.
A települések életében mindig nagy megterhelést jelentő csatornázási munkálatok akkor nevezhetők sikeresnek és hatékonynak, ha azok hosszú időre szólnak. Ezért érthetetlen, hogy Magyarországon a szennyvízgyűjtő csatornák telepítésekor a Nyugat-Európából már régen száműzött, a legprimitívebb műanyagból, a PVC-ből készített csatornacsöveket kezdik alkalmazni.
Miért káros ez az ország számára a Független Kisgazdapárt megítélése szerint?
A PVC rendkívül veszélyes anyag, mert gyártásánál ólmot, cinket és más káros vegyületeket alkalmaznak, színező anyagai a króm- és ólomtartalmú vegyületek. Mindezek alapján elmondható, hogy a PVC-csövek minden olyan nehézfémet tartalmaznak, amelyek rendkívül veszélyesek az élővilágra, az emberre, mert ezek a vegyszerek, nehézfémek kioldódva bekerülnek a környezetbe, a talajvízbe, az ivóvízbe, az élelmiszerbe.
Az alkalmazott beton, vasbeton, kőanyag, azbesztcement és PVC-csövek közül az utóbbi előállításának a legnagyobb az energiaigénye. Miért az importált kőolajból pazarló energiafelhasználással előállított PVC-k kerülnek előtérbe más olcsóbb anyagokkal szemben?
A szennyvízcsatornák kialakítására, tervezésére az Országos Vízügyi Hivatal műszaki irányelveket léptetett életbe. Meglepő módon az 1990-es évek elején a műszaki irányelveket átalakították, hogy a szűk keresztmetszetű PVC-csöveket csatornacsőként alkalmazhassák; sőt, mivel ezen csatornacsövek nem teherbíró építőelemek, ezért egész egyszerűen a statikai méretezésre vonatkozó szabványelőírást hatálytalanították.
Az Európai Közösség tagállamaiban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) szigorúbbak az előírások, ezért várom az írásban feltett kérdésekre a megtisztelő válaszát miniszter úrnak. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem