KOVÁCS LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország és Ausztria határa valóban Európa egyik legforgalmasabb határszakasza. Csak néhány adat ennek illusztrálására: Hegyeshalomnál az elmúlt évben 33 millió személy és több mint 3 millió jármű - ez a teljes magyar határforgalom egyharmada - lépte át a határt ezen az egy határátkelőhelyen. És '97. április 30-ig ez a szám további 13, illetve 14 százalékkal növekedett.
A torlódás, amit képviselő úr is említett, a magyar-osztrák kapcsolatokat terheli. Nem politikai jellegű, technikai jellegű ügy, de több alkalommal személyesen, illetve telefonon kellett interveniálnom az osztrák külügyminiszteren keresztül egy-egy ilyen helyzet feloldása érdekében.
Ezért kezdeményezte a Külügyminisztérium már '96 őszétől a közös határ rendjét szabályozó egyezmények újbóli áttekintését, amit osztrák részről kedvezően fogadtak, a két belügyminisztérium, a két belügyminiszter is több tárgyalást folytatott; három közös munkacsoportot is létrehoztak.
Egy sor technikai jellegű könnyítés történt. Úgy gondolom, hogy az a drámai helyzet, amiről képviselő úr beszámolt, nyilván a kérdés beadása időszakában jelentkezett, azóta ugyanis úgy tudom, hogy a helyzet lényegesen javult: egy sor technikai jellegű, forgalomkönnyítő megállapodást vezettünk be, illetve ennek érdekében történtek jogszabályi lépések is. Így egy eurokonform toloncegyezmény elfogadása, illetve egy módosított vízumegyezmény enyhít a helyzeten. Keressük a lehetőségét egy schengeni előszűrő szerepnek, ami részben - ha nem is teljesen - elégítené ki a magyar társadalomnak az ön által is említett, jogos félelmét.
Ezt többször felvetettem már osztrák kollégámnak, más európai uniós országok külügyminiszterének. Elfogadták, vagy legalábbis szimpatizálnak azzal a gondolattal, hogy fokozatosan kapcsolódjunk be a schengeni rendszer munkájába, az egyes munkabizottságokba. Egy előzetes megállapodásnak azonban van három lényeges akadálya.
Az egyik: eltérő a vízumpolitikánk. Hiszen a szomszédos országok állampolgárai Magyarországra vízum nélkül utazhatnak, míg a schengeni országokba, sőt a jelenleg még nem teljes jogú Schengen-tag Ausztriába is csak vízummal utazhatnak.
A második: a technikai feltételek hiánya. Ezen tud az Európai Unió a Phare-program segítségével segíteni, ehhez tud támogatást adni.
Végül vannak még további jogszabályi feltételek is: így például egy új, eurokonform menekültügyi törvény elfogadása. Mindezeken dolgozunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem