DR. KIS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Épp a tegnapi nap kezdődött meg e privatizációs törvény módosításának a tárgyalása, ahol az 50 százalék plusz egy szavazati arány mint állami többségi tulajdon szerepel a tervezetben, és a tulajdonosi jogok az ÁPV Rt.-nél és nem a Földművelésügyi Minisztériumnál lesznek a jövőben sem, sajnálatos módon. Nyilvánvalóan szeretnénk, ha az állami gazdaságok szakmai és tulajdonosi felügyelete is hozzánk tartozna, de ezt még az előző kormány az ÁPV Rt. elődjének, az ÁVÜ-nek adta át, tehát ez az állapot a jövőre nézve is fennmarad.
Szét kell választani, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket tartósan állami irányítás alatt kell megtartani; ön erre egyébként nagyon helyesen és jól utalt. Idetartozik a vetőmagvak, a technológia, a génmegőrzés és annak a referenciának a fenntartása, ami üzleti vállalkozásban, üzleti alapon nem is képzelhető el: tehát egy állami, szellemi tőkének a koncentrálása.
Viszont ezek az állami gazdaságok számos olyan területen is tevékenykednek, amelyek piaci orientáltságúak, és semmiben nem különböznek egyéb, az agráriumban működő társas vállalkozásoktól. Ezt a részt nézve viszont tőkebevonásra van szükség. Ezeknek az állami gazdaságoknak jelen pillanatban mintegy 15 milliárd forintnyi forgótőkére lenne szükségük, amit az állami költségvetés nem tud biztosítani.
A privatizációs technika tehát az 50 százalék plusz egyes szavazati arány mellett azt a célt szolgálja, hogy az állami tartós beleszólás megmaradjon, a dolgozói részvények kifizetésre kerüljenek, mint ahogy ezt a privatizációs törvény előírja, és csak egy olyan kisebbségi tőkebevonásra kerülhessen sor, amely az állami gazdaságok stratégiai tervezését és működtetését nem befolyásolja, ezzel szemben viszont a tőketranszformálást, illetve a forgóeszköz-feltöltést hosszú távon meg tudja oldani.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem