DR. BALSAI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Ez év márciusában egy választópolgár, megtisztelve bizalmával, arról értesített, hogy a Tölgyfa utcában működő igen patinás egészségügyi intézménynek otthont adó három orvosi intézet - ezen belül is jelesül a tüdőgondozó és ernyőszűrő intézet - megszüntetését tervezik. Ennek során egy rendkívül súlyos helyzet kialakulásának lehetőségéről értesített. Tájékozódásom nyomán azt kellett megállapítanom, hogy az aggodalom sajnos nem alaptalan.
Miniszter úr bizonyára tudja - hiszen olvastam valahol, szintén Budán, ezen a környéken nőtt fel -, hogy a XII. kerületi Petényi közben, Petényi utcában elhelyezett, a János Kórházhoz tartozó azon intézmény, ahová áthelyezni tervezik a II. kerületi, mintegy 100 ezer fő ellátását biztosítandó funkciót, most is szűk a két kerület, nevezetesen az I. és a XII. kerület betegeinek az ellátására. Ha ez a rendkívül kedvezőtlen döntés megvalósulna, a tervek szerint 160 ezer ember ellátását "biztosítaná" az az intézet, amely adottságainál és megközelíthetetlenségénél fogva - nyilván miniszter úr előtt is ismert - nem igazán alkalmas tüdőbetegek, idősek, asztmás betegek gyalogos odaközlekedésére; magam még autóval is nehezen tudom elképzelni a megközelítését. Azt hiszem, ennél kedvezőtlenebb döntés nem születhetett volna, mint hogy a nagyon jó adottságú Tölgyfa utcai helyszínről a Petényi közbe kerül ez az intézet.
Ezen túlmenően miniszter úr is nyilván tudja, milyen lenne a zsúfoltság, ha a napi mintegy háromszáz beteg ellátása - most kizárólag a tüdőgondozóról beszélek, bár a másik két intézmény sorsa is kérdésessé vált ily módon - a saját funkcióját is ellátni képtelen másik helyen történne. Talán nem véletlen, miniszter úr, hogy rövid egy hét alatt ennek a felhívásnak - amelyet felmutatok - 1339 aláírója akadt. Ez a felhívás arra vonatkozik, hogy az intézmény megszüntetése ellen az intézetet felkereső betegek - tehát nem kampányjellegű dolog volt - aláírását kérték az ott dolgozók, elsősorban természetesen az orvosok az odafordulók érdekében. Nagy visszhangot és támogatást kapott az a tiltakozás, amely megoldást a mai napig nem talált, de amellyel kapcsolatban vannak kezdeményezések.
Nagyon kérem miniszter urat, hogy a miniszteri felelősség alapján szíveskedjék arra válaszolni, milyen megoldást látna megfelelőnek, hogy három - még egyszer mondom: három - egészségügyi intézmény megszüntetésre, illetőleg összevonásra ne kerüljön, és a mintegy 100 ezer kerületi lakos érdekében külön működő gondozóintézeti hálózat ily módon ne sorvadjon el.
Érdeklődéssel várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem