RUSZNÁK MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. A magam részéről már nem kívántam volna szólni az előterjesztéshez, hisz tegnap elmondtam az érveimet az előterjesztéssel kapcsolatban, de Bauer Tamás hozzászólása, hogy úgy mondjam, ingerelt arra, hogy néhány gondolatban nagyon röviden szóljak: hogy lelkesedni kellene a törvényért, hogy az államnak az állami tulajdonosi szerepéből ki kell szedni azokat, amelyek éppen most az előterjesztésben vannak, és ne az adófizetők pénzét költsük arra, hogy a rosszul gazdálkodó üzemek fenntartására az adófizető állampolgárok pénzét felhasználjuk. Ezt el is fogadnám, mert ez valahogy így logikus, csak ha elolvassa ezt - mert végső soron a mezőgazdasággal kapcsolatban szólok, és ez a területem - a kimutatást, amit idetettek elénk -, és összeget nem mondok, mert nem hiszem, hogy titkos, de nem lényeges: a Bábolna az, amelyik le lett vive, illetve 50 százalék plusz 1 szavazattal van évek óta. Ha azt a fölhalmozott beruházási összeget és a forgóeszköz-támogatás finanszírozására fordítható összeget vesszük, ha a többit összehasonlítjuk vele, akkor egynegyede, egyharmada a többi 25-nek az a különbség, ami itt fölmerül.
Ha viszont igaz, és hiszek mindaddig a kormánynak, amíg az ellenkezője be nem bizonyul, hisz megígérte a nemzeti agrárprogram tárgyalása kapcsán itt a Pénzügyminisztérium államtitkára is, hogy rövidesen megnyitják az 50 milliárdos mezőgazdasági forgóeszköz-hiteltámogatást, és ugyanez az 50 milliárd a következő évre is érvényes... (Akar László bólogat.) - úgy látom, államtitkár úr bólogat, biztosan így is van -; ha az előző 27 gazdaságnak levesszük azt a forgóeszköz-finanszírozásra szánt hitelösszegét, ami itt durván 3 milliárd forint, és ebből a 100 milliárdból vélhetően ezeknek a 14 százalékos mezőgazdasági üzemeknek, illetve rt.-knek biztosan jutna belőle, akkor összességében csak az 1 milliárd forint beruházási összegre kellene valamilyen tőkét szerezni ezeknek a mezőgazdasági rt.-knek.
Kérdem én akkor, ha Bábolna 50 plusz 1-ben volt, és ilyen nagyságrendű a tőkeigénye, a többinek meg 75 százalékkal egyharmada (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) - köszönöm, azonnal befejezem - vagy egynegyede az igénye, akkor hogyan áll ez azzal összhangban, hogy ezeket most 75-ről levisszük 50 plusz 1-re, holott két évvel ezelőtt 50 plusz 1-ről fölvittük 75-re.
Köszönöm szépen. Elnézést, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem