DR. VASTAGH PÁL

Teljes szövegű keresés

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Ház! A polgári perrendtartás módosító javaslata elsősorban két feladatot kívánt megoldani. Egyrészről az ítélőtáblák felállításának eljárásjogi következményeit kellett érvényesíteni a polgári perrendtartásban, másrészt pedig az új szervezeti rendben a jogorvoslati formákat az ügyek nagyságrendjéhez kívánja a javaslat alakítani.
Az első feladat kapcsán annyit kell elmondanom, tisztelt Ház, hogy a bonyolultabb ügyek kerülnek át a megyei bíróságok elsőfokára anélkül, hogy a helyi bíróságok általános bírósági jellege, karaktere megváltozna. Az összes polgári ügyek mintegy 20 százaléka kerül át a törvényjavaslat értelmében a megyei elsőfokú hatáskörbe, és ezekben az ügyekben a tárgybeli és a jogi összetettség és bonyolultság mellett ezeknek az ügyeknek az elbírálásában egységesebb bírói gyakorlatra is szükség van. Ez a rendelkezés nem váltott ki nagyobb ellenérzést vagy reflexiókat a Házban, hiszen a részletes vita során módosító indítvány sem érkezett ezekhez a részekhez.
A javaslat másik vonulata a jogorvoslati rend egyszerűsítése és átalakítása, az úgynevezett kisebb perértékű ügyekben a jogorvoslati eljárás egyszerűsítése, ami röviden és lényegretörően azt jelenti, hogy a másodfokú eljárás során már nem ismétlődik meg az elsőfokú eljárás, a másodfokú jogorvoslat során csupán az elsőfok ott született döntésének az ellenőrzése történik meg, és nem újrakezdődik az egész eljárás. Arra szorítkozik, hogy nem történt-e anyagi jogi vagy eljárásjogi szabálysértés a felülvizsgálatkor. Ez azonban nem csorbítja a jogorvoslat alkotmányos lehetőségét és alkotmányos szerepét.
(18.30)
Változnak a módosítás értelmében a közigazgatási perek szabályai is, egyszerűsödik e tekintetben is a jogorvoslati rendszer, hiszen a közigazgatási határozatok felülvizsgálatának számos közigazgatáson belüli szintje lehet, és ehhez csatlakozik még a bírósági jogorvoslati szint is. Ezt mindenképpen egyszerűsíteni kellett, és az ügyek jellegéhez kellett igazítani.
Ugyanakkor a kormány támogatta azt a módosító indítványt, hogy maradjon fenn a fellebbezési jog azokban a közigazgatási perekben, ahol az ügyfelet a közigazgatás jelentős, a módosító javaslat szerint 2 millió forintot meghaladó összeg fizetésére kötelezi, és ennek a jogcíme közömbös.
Végezetül, tisztelt Ház, szeretnék szólni a munkaügyi szabályok változásáról, amelyeknek középpontjában elsősorban az áll, hogy a munkaügyi vitákat a jövőben gyorsabban és egyszerűbben és a felek közötti megegyezés lehetőségét megteremtve alakítsuk át. Így a javaslat a bíró kötelezettségévé teszi, hogy a per tárgyalását megelőzően a felek között kötetlen egyeztetést kezdeményezzen, és csak ezt követi majd a peres eljárás.
Mindezek alapján, tisztelt Ház, miután a javaslat - úgy tűnik az eddigiek során - számíthat a Ház támogatására, kérem, szavazzák meg a kormány által támogatott módosító indítványt. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem