DR. BALSAI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Országgyűlés! Csákabonyi Balázs képviselőtársam indokait illetően - ami a Legfelsőbb Bíróság alá nem tartozást illeti - bizonyos kiigazítást kell tennem. A Legfelsőbb Bíróság elnöke megválasztását követően semmiféle felelősséggel nem tartozik a Magyar Országgyűlésnek, hiszen - bár beszámolóját írásban vagy szóban meg fogja tenni - sem kérdést, sem interpellációt nem lehet hozzá intézni, szemben az ugyancsak az Országgyűlés által megválasztott legfőbb ügyésszel.
Egyébként a legfőbb ügyésszel kapcsolatos jogosítványok sem igazán annak a kontrollnak a megtestesítői, amelyek működésére - nem bírói működésére, hanem a szervezet vezetésére és általában a Legfelsőbb Bíróságon történtekre - vonatkoznak.
Bármilyen furcsa is, azt kell mondanom, ez a fajta indok azért sem helytálló - túl azon, ami szerintem téves, amit Csákabonyi képviselőtársam mondott -, mert például ugyanezen törvény alapján milyen furcsa lenne az, ha a Legfelsőbb Bíróság elnöke által vezetett grémium valamilyen hatáskört gyakorolna a Legfelsőbb Bíróságra vonatkozóan.
Nos, ez a törvény nem ilyen szemérmes akkor, amikor arról kell beszélni, ki tesz javaslatot a Legfelsőbb Bíróság elnökére, ha lejár a mandátuma. Mit gondolnak, ki tesz javaslatot? Az országos igazságszolgáltatási tanács. S mit gondolnak, ki vezeti ezt az országos igazságszolgáltatási tanácsot ilyenkor? A Legfelsőbb Bíróság elnöke. Már rámutattam - és ismételten rá kell mutatnom - ennek a helyzetnek az enyhén szólva való fonákságára. Ez olyan, mintha például a köztársasági elnök megbízatásának lejárta esetén a Köztársasági Elnöki Hivatal - amit ő vezet - tenne javaslatot arra, hogy ki legyen a következő köztársasági elnök, akit majd megválaszt az Országgyűlés.
Tisztelt Országgyűlés! Az analógia sajnos ül. Sajnos ilyen rendelkezések vannak a törvényben. Nem lenne baj, ha ezek nem lennének benne. Azt hiszem, senki sem bánná, ha ilyen dolgok nem sütnének át ezen a javaslaton.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem