DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja és országos elnöksége egyaránt a többpárti parlamenti demokrácia durva felrúgásának és az állampárti cenzúra visszahozatalára irányuló törekvésnek értékeli azt a magatartást, amelyet az MTV Rt. alelnöki tisztségét betöltő László József tanúsított, amikor a Napkelte 1997. VI. 10-ei műsorát letiltotta.
Amint az ismeretes, az MTV alelnöki pozíciójába - kifejezetten MSZP-s erőltetésre - bekerült László József a Homoki-Horn-vitáról tervezett tévéműsort egyszerűen letiltotta, és amikor Homoki képviselő úr a tévében megjelent a vitán való részvétel miatt, hazaküldték őt. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.) Azzal nem kívánok foglalkozni, hogy később mi történt, és miként próbálta László József a saját rémületéből fakadóan botrányossá dagadt állampárti cenzúrát olybá feltüntetni, mintha itt a valóságban csak valamiféle műsorszerkesztési dolog lett volna, mert úgy hiszem, önmagában az a tény, hogy az újságok egy része is feltárta, hogy László József korábban, a sajtócenzúra kapcsán ezt a magatartást már szinte tőle megszokott módon tanúsította, felveti a kérdést, hogy vajon szabad-e a többpárti parlamenti demokrácia keretei között ilyen személyt ilyen pozícióban hagyni.
De úgy gondolom, az alelnöki önkény nemkívánatos és döbbenetes, mint ahogy Göncz Árpád köztársasági elnök úrnak a beavatkozása a magyar belpolitikába legalább ennyire döbbenetes, és e Házban nem lehet mellette szó nélkül elmenni. Hiszen az Országgyűlés Külügyi Hivatala által 1997 májusában OK 80-2/97. szám alatt kiadott - dr. Gonda György által készített, dr. Sárdi Péter által láttamozott, és dr. Gál Zoltán házelnök úr által jóváhagyott - jelentésben, annak a III. fejezetében a köztársasági elnök úr a CDU-CSU Rudolf Seiters úr vezette delegációjának azt a baloldali-liberális vágyálmok körébe tartozó tájékoztatást adta, hogy a közelgő országgyűlési választások győztese az MSZP lesz, másodhegedűsként a Fidesz-t említette meg, és nagy-nagybőgősének pedig az SZDSZ-t tüntette fel, amelynek a visszaesésével kapcsolatban megjegyezte, hogy az SZDSZ szavazóinak eltávolodása mutatja, hogy hatékony a demagógia Magyarországon.
Az, hogy a köztársasági elnök úr az MSZP-Fidesz-SZDSZ hármas szövetség délibábos látképét festette fel, igazolja, hogy nem beszélt össze Kovács külügyminiszter úrral, mert ő még más talajon igyekezett a Fidesszel szemben fellépni. De úgy gondolom, megengedhetetlen a köztársasági elnök kötelező pártatlanságának felrúgása, hiszen a köztársasági elnöknek a nemzeti egységet kellene kifejeznie, nem pedig pártpolitikába bonyolódnia.
(15.30)
Az, hogy az elnök úr a Szabad Demokraták Szövetségének hanyatlását a magyarországi demagógia következményének és nem a posztkommunista álliberalizmus (Dr. Szabó Zoltán: Féreg!) bukásának tudta be, az felveti a kérdést, hogy vajon a köztársasági elnök úr nem szándékozik-e jól megérdemelt tartós pihenését végre igénybe venni.
Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem