DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az Alkotmánybíróság kedden két nagyon fontos megállapítást tett. Az egyik megállapítás, hogy tb-járulékot munkavégzéssel járó jövedelem után lehet megállapítani. A másik ugyanilyen fontos megállapítása, hogy tényleges jövedelemhez kell igazítani a járulékokat.
Mind a két megállapítás azért fontos, mert az Országgyűlés előtt van egy törvénycsomag, ez a nyugdíjtörvénycsomag, amelyet érint az Alkotmánybíróság határozata, és kedd óta csend van ebben a témában. Csend van, és nem tudjuk, hogy ez a csend annak tudható-e be, hogy a kormány csak azért is tovább fogja tárgyaltatni alkotmányellenesen ezt a törvénycsomagot, vagy azért van csend, mert a kormány tanácstalan és nem tudja, hogy vissza kellene vonni ezt vagy átdolgozásra vissza kellene kérni.
De ugyanilyen csend van kedd óta a tárgyban is, hogy mibe került nekünk, tisztelt képviselőtársaim, ez az alkotmánybírósági határozat. Mibe került az a káosz, hogy az Országos Egészségbiztosító Pénztárnál a kormány és a kormánypártok sorozatos törvénysértése miatt egy év alatt háromszor kellett átdolgozni az Országos Egészségbiztosító Pénztárnak a nyilvántartásokat és a folyószámlákat? Nyomtatványokat kellett kiküldeni, postaköltségekkel járt ez, olyan megemelt adminisztrációval, hogy május 31-éig be kellett fejezniük a nyilvántartást, meg sem várva az alkotmánybírósági normakontrollt. Most vissza kell küldeni a pénzt, illetőleg jóváírni, ami újabb hatalmas, 100 milliós adminisztrációs költséget jelent.
Tisztelt Képviselőtársaim! Most, amikor az előzetes normakontroll eltörlésére készülnek a kormánypártok, talán jó lenne megfontolni azt, hogy inkább élni kellene az előzetes normakontroll intézményével, hogy az Országgyűlés presztízsét, a jogbiztonságot elérjük, illetve elkerüljük (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) azt a jogsérelmet és azt a mérhetetlen nagy összegű kárt, amit a kormány és a kormánytöbbség ezzel a törvényjavaslattal előidézett.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem