DR. SALAMON LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban nagyon röviden szeretnék arra utalni, hogy a Fidesz az általános vitában tulajdonképpen az alkotmánymódosítási csomag valamennyi elemét illetően kifejtette álláspontját, és gyakorlatilag abban foglalható össze ez az álláspont, hogy az összeférhetetlenséggel kapcsolatos szavazást illetően, ami itt szerepel az alkotmánymódosításban, az a politikai megállapodással ellentétes, alkotmányjogilag a politikai megállapodás sértő mivoltától is függetlenül szükségtelen, indokolatlan, illetőleg hibás.
Mindezek előrebocsátása mellett néhány módosító javaslattal kapcsolatosan, ami itt megjelent, elmondjuk a véleményünket.
Az első részt, tehát a vita első szakaszát képező 2. és 3. pontot illetően arra utalunk, az alkotmányügyi bizottság 3. számú javaslatában egy olyan szabály jelenik meg, nevezetesen az, hogy a népszavazásról, illetőleg a népi kezdeményezésről szóló törvényben meghatározott időtartamon belül lehet a népszavazást, illetőleg a népi kezdeményezést kezdeményezni, amely szabálynak a törvényben való megjelenését indokoltnak és szükségesnek tartjuk. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a törvényben való megjelenését, és változatlanul az az álláspontunk, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében a népszavazásra vonatkozó szabályokkal kapcsolatosan nem az az Országgyűlés feladata, hogy az alkotmányban most szabályokat állapítson meg a népszavazás tekintetében alkotmánymódosítás útján, hanem az az Országgyűlés feladata, hogy az alkotmánnyal jelenleg sem konform, hatályos népszavazási törvényt az alkotmánnyal összhangba hozza.
Tehát akkor, amikor az ajánlás 3. pontjában az alkotmányügyi bizottságnak itt jelzett javaslatát egy törvényben, a népszavazásról szóló törvényben indokoltnak és helyénvalónak tartjuk - illetőleg ennek megfelelően egy konkrét tartalmú rendelkezés felvételét egy adott törvényben, a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló törvényben indokoltnak és helyénvalónak tartjuk -, változatlanul szükségtelennek ítéljük, és egyszersmind az Alkotmánybíróság döntésével sem konformnak, sem összhangban állónak ítéljük azt, hogy a népszavazásra vonatkozóan az alkotmánymódosítás útján az alkotmányba most új szabályok legyenek felvéve.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem