SEBŐK JÁNOS

Teljes szövegű keresés

SEBŐK JÁNOS
SEBŐK JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kénytelen vagyok folytatni a múlt héten az alkotmányügyi bizottság ülésén megkezdett vitát, mert volt olyan módosító javaslatom, amelyre "nem" választ kaptam, és ezt természetesen indokolás nélkül nem fogadhatom el; de volt olyan módosító javaslatom, amelyre az adott választ akár jogszabály alapján, akár pedig észérvek alapján tudom cáfolni.
Ehhez tartozik a 3. pont alatt beadott módosító javaslatom, amely csatlakozik ahhoz, amit Kutrucz Katalin képviselő asszony már kifejtett a miniszterelnököt illetően. Én kivettem a minisztereket az összeférhetetlenségi döntés ügyében a köztársasági elnök kezéből, mégpedig azért, mert semmi nem indokolja, hogy ez a köztársasági elnök kezébe kerüljön. Ugyanis a miniszter semmiféle területen nincs kapcsolatban a köztársasági elnökkel, hiszen a köztársasági elnök nem kérhet fel senkit miniszteri tisztség betöltésére; nem javasolhat miniszteri tisztségre; nem nevezhet ki miniszteri tisztségre, hacsak nem miniszterelnöki ellenjegyzéssel történik a kinevezés; nem válthat le minisztert, hacsak az nem miniszterelnöki ellenjegyzéssel történik. Tehát mi az indoka, hogy a köztársasági kezébe adjuk? Ez az egyik oldala az indoklásomban.
A másik oldala pedig, hogy a minisztereink többsége országgyűlési képviselő.
(20.20)
Az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségi ügyével pedig a Ház illetékes bizottsága foglalkozik, illetve a Ház köteles ezekben dönteni. De ha éppen ezt akarták, hogy a köztársasági elnök kezébe kerüljön ez a jogosítvány, akkor, amikor nemrégen tárgyaltuk a Házszabály módosítását, miért nem tették bele, hogy az országgyűlési képviselő miniszterekkel kapcsolatos jogosítványok is a köztársasági elnök kezébe kerüljenek.
Én azért voltam kénytelen módosító javaslat megváltoztatását beadni, mert elfogadom, hogy a nem országgyűlési képviselők maradjanak a köztársasági elnök döntési jogkörében, de viszont az országgyűlési képviselő minisztereknek mindenféleképpen az Országgyűlés döntési jogkörébe kell kerülniük. Persze ez bonyolítja a helyzetet, csak azt nem tudom, hogy miért kell bonyolítani.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem