DR. SZIGETHY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tulajdonképpen a szakaszolás miatt nehéz tartani felszólalásom logikai rendjét, hiszen egy későbbi, a 39. pont alatti kinevezéssel kapcsolatos módosító javaslathoz kötődik az itteni 5. és 8. számú módosító javaslat, amellyel egyébként már Salamon László is foglalkozott. De úgy gondolom, erről az egész csomagról csak egységesen van értelme beszélni, hiszen az egyes elemeket nem lehet különválasztani.
Konkrétan a fölvetett kérdés egy meglehetősen érzékeny politikai témát érint, méghozzá azt, hogy a helyettes államtitkárt ki nevezi ki, illetőleg az egyéb, ezzel kapcsolatos jogokat ki gyakorolja fölötte. Ezért jeleztem, hogy a 39. számú javaslattal kell kezdenem, hiszen ott van a kinevezés, az egésznek az alapja; viszont ebben a részben van az 5. és a 8. számú módosító javaslat, amely ennek már következménye.
Azt a módosító javaslatot, amelyet egyébként egyrészről Hack Péter, másrészről Dávid Ibolya, Salamon László és Rubovszky György terjesztettek elő, a kormány támogatta. És szeretném itt most mindenképpen üdvözölni, hogy ebben a módosító javaslatban és az ehhez kapcsolódó egyéb, ezt logikusan végigvivő módosító javaslatokban a kormány elfogadta azokat az észrevételeket, amelyeket egyébként már a parlament elé kerülés előtti előkészítés során is hangsúlyoztunk, amelyet Hack Péter megfogalmazott, és amellyel egyébként egybehangzó ellenzéki javaslat is került az Országgyűlés elé.
Örülünk, hogy ez a megoldás megszületett. Ennek keretében most egy kicsit általánosabban annyit szeretnék még elmondani, hogy mivel az alkotmányügyi bizottság ülésén néhány módosító javaslat tekintetében nem tudtunk állást foglalni azért, mert a kormány jelen volt képviselője még azt közölte, hogy a kormány végleges álláspontja nem alakult ki ezekben a kérdésekben, szeretném előre jelezni, hogy a törvény minél szélesebb körű támogatottsága érdekében nagyon örülnénk, ha azokban is hasonló módon megegyezésre tudnánk jutni. Itt egyelőre csak ezzel foglalkoztam.
Azt szeretném rögzíteni, hogy a viták ezt a kérdést nagyon érzékenyen érintették. Én az első felszólalásomban már foglalkoztam vele, amikor az SZDSZ részéről vezérszónoklatot mondtam, és örülünk annak, hogy ez a politikai szempontból kényes kérdés, amely a tárcákért való felelősséget - különösen koalíciós kormányzás idején - eléggé jelentős mértékben érinti, ez így megoldódott.
Reméljük, hogy a többi is meg fog oldódni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem