LÁNYI ZSOLT

Teljes szövegű keresés

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Államtitkár Úr! Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a kormány a napokban egy olyan döntést hozott, miszerint elengedi a MÁV jelentős tartozásainak igen nagy részét, mintegy 14 milliárd forint összegben.
Mint tudjuk, a Magyar Államvasutak százszázalékos állami tulajdonban van, ez a legnagyobb talán az állami tulajdonú vállalatok közül, és minden évben igen jelentős, többmilliárdos juttatást kap az államtól. Ennek ellenére például 1996-ban tervezve volt 9,4 milliárd hiány a MÁV-nál, ugyanakkor a tényleges hiány 16 milliárd forintot tett ki.
Most pedig szó szerint szeretnék idézni egy újságból, a Világgazdaságból, amely azt írja az 1997. február 27-ei számában, hogy Sipos István megbízott MÁV vezérigazgató a következőt nyilatkozta: "Közel 3 milliárd forintnyi mínusz egyértelműen a vasúttársaság számlájára írható. Pazarló gazdálkodás más területeken is jelentkezett, például több száz millió forintot költöttek külső szakértői vizsgálatokra, melyek nem hozták meg a várt eredményt."
Sem Lotz Károly miniszter úr, sem a kormány a mai napig nem nevezte meg az elpazarolt milliókért a felelősöket, csak újabb költségvetési pénzekkel egyenlítette ki a hiányt. Ezért kérdezem államtitkár urat, merre gurulnak a MÁV milliárdjai, és vajon lesz-e ennek felelőse. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem