KELLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Borzasztóan sajnálom, hogy egy kicsit emlékeztetnem kell önt korábbi évek tevékenységére. Ugyanis a most ön által hivatkozott közleményt tulajdonképpen az 1992-ben kiadott 6/1992-es népjóléti minisztériumi rendelet alapozta meg és kényszerítette ki, nagyon helyesen. A fő cél nem az volt, hogy többet vagy kevesebbet juttassunk a háziorvosoknak, hanem az, hogy hosszú idő után a háziorvosi tevékenység tartalmi követelményeit megfogalmazzuk.
Talán nem haszontalan, ha emlékeztetem képviselő asszonyt arra, hogy 1992-ben írták elő a háziorvosnak azt, hogy köteles elvégezni a krónikus betegek vizsgálatait, rögzíteni kellett a gondozás, ellenőrzés időpontját. Akkor nem került sor rá; most mi megtettük, hogy a jogszabályi kötelezettséget szakmai tartalommal töltöttük meg. Eddig a háziorvos finanszírozása csak attól függött, hogy hány kártyát gyűjtött be, és milyen szakképzettséget szerzett meg.
A holtpontról való elmozdulás első lépéseként került bevezetésre az úgynevezett gondozási szorzó. Ez a bevételen belül körülbelül 10 százalékos arányt képvisel. Mi most abból indultunk ki, hogy a háziorvosok zöme eddig is végezte folyamatosan a gondozási tevékenységet.
(16.20)
A gondozási szorzó alkalmazásával tehát nem jutnak többletbevételhez a praxisok, hanem a hiányosan vagy a nem protokollnak megfelelően végzett gondozás csökkenti a praxisok jövedelmét. Ez persze csak akkor fog bekövetkezni, ha az ellenőrzés területén is előre tudunk lépni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem