DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Tisza-tavon ez év május 10-e körül bekövetkezett rendkívüli halpusztulásról Szili Katalin államtitkár asszony már részletesen tájékoztatta a tisztelt Házat. Így - Dögei Imre képviselő úr kérdésére válaszolva - csak a halpusztulás közvetlen kiváltó okát szeretném megismételni:
A vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy a halpusztulásban betegség nem játszott szerepet. A halak elhullását oxigénhiány okozta, amit több tényező együttes hatása váltott ki. A halpusztulás azt követően jelentkezett, hogy a vízügyi kezelő egy árhullámra számítva lecsapolást végzett, jelentősen csökkentve a Tisza-tóban tározott vízmennyiséget.
A képviselő úr a kérdésében felveti a halászati jogot hasznosító Magyar Országos Horgász Szövetség felelősségét. Az elmondottak alapján megállapítható, hogy a halpusztulás a víztároló alapvető funkciójának ellátása, és a rendkívüli időjárás következtében jelentkezett. A halászati hasznosító hanyagságáról az ügyben nem beszélhetünk. A Magyar Országos Horgász Szövetség jelenleg a víztározó halászati jogát a jogszabályoknak megfelelően hasznosítja.
Szeretném azonban emlékeztetni képviselőtársaimat a nemrégiben elfogadott új halászati törvényre, amely szerint a halászati jog átengedéséről szóló határozatok egy átmeneti időszak után, 2001. január 1-jének napjával érvényüket vesztik. Ezt követően a Tisza-tó halászati jogának hasznosítására is nyilvános pályázat kerül kiírásra.
Képviselőtársam a kérdésében ismételten foglalkozik a Magyar Országos Horgász Szövetség által 1994-ben elbocsátott Tisza-tavi halászok ügyével. Szeretném hangsúlyozni, hogy a rendkívüli halpusztulás és a halászok foglalkoztatása között nincsen semmi ilyen összefüggés. A Tisza-tavon nem szűnt meg a halászati tevékenység, csak annak egyéni, varsás módszere (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), amelyet 1994-ig a poroszlói halászok folytattak.
Az elmúlt héten (Az elnök újból jelzi az időkeret lejártát.) ilyen halászat elvégzésére a MOHOSZ a poroszlói halászokat is felkérte, akik azonban nem vállalkoztak e feladatra. Kérem ennek megfelelően a válaszom elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem