DR. ÁDER JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem külön-külön kívánjuk a szavazatunkat indokolni a hat törvényjavaslat elfogadása után, hanem együttesen, mint ahogy a vita is együttesen folyt le.
Nagyon röviden: a Fidesz ebben a formájában egyik törvényjavaslat módosítását sem támogatta. Ennek indoka a következő. Nem fogadtuk el azt a magatartást, amivel ennek a törvényjavaslatnak a benyújtására sor került, hiszen egy alkotmányozási moratórium felrúgása előzte meg magának az igazságszolgáltatási csomagnak a benyújtását, és ez teremtette meg a feltételeket ahhoz, hogy a Ház abban a formájában, ahogy ma elfogadta, tárgyalhassa ezt a javaslatot.
Világosan kiderült a vita során - amit bírósági vezetők is megerősítettek -, hogy a megfogalmazott céllal éppen ellentétes lesz ennek a törvénycsomagnak az elfogadása, nem gyorsítani fogja a bírósági eljárásokat, hanem éppen ellenkezőleg, lassítani fogja ezeket az eljárásokat.
Az is világosan kiderült az alkotmányügyi bizottság vitáján - körülbelül kétórás vitát töltöttünk ezzel -, hogy lett volna más megoldás is. A másik megoldás az lett volna, hogy ha már a kormánykoalíció eltökélte magát, hogy felállítja az ítélőtáblákat, akkor először egy ítélőtáblát állítottunk volna fel, és az így megtakarított összegeket a helyi bíróságok megerősítésére - részben a helyi bírák fizetésének emelésére, részben a kisegítő személyzet fizetésének emelésére, részben a technikai feltételek javítására - fordíthattuk volna. Ez teremtett volna megnyugtató feltételeket, ez biztosította volna azt, hogy a bíróságokon a fluktuáció megálljon, és ilyen módon érhettük volna el azt a célt - amivel egyébként mindannyian egyetértettünk -, hogy a bírósági munka hatékonyságát javítsuk a jövőben.
Ez a törvénycsomag, az öt törvénymódosítás együttesen ezt a kívánatos célt véleményünk szerint sajnos nem fogja elérni, ezért nem tudtuk támogatni ezeket a törvényjavaslatokat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem