DR. VARGA LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Kereszténydemokrata Néppárt általánosságban helyesli azt, hogy a büntető törvénykönyv módosításával a bűnözők, akik a bűncselekmény elkövetéséből élnek, valóban súlyosabb büntetést kapjanak.
Itt a nagy probléma jelenleg megoldhatatlan, éspedig az, hogy miként tudja a kormány, a társadalom elkülöníteni azokat, akiknek a foglalkozása bűncselekmény, és soha nem fognak a társadalomba visszatérni elfogadható magatartással és munkával. Hogy a jövőben ez miképpen oldódik meg, nem tudok rá válaszolni, de biztos, hogy ezen a téren változást kell hozni.
A másik a halálbüntetés. Az egyik legfontosabb, legsúlyosabb - és szabadna mondani: legnehezebb - tétel minden törvényhozó számára, megszavazza-e vagy ne szavazza meg a halálbüntetést. Én magam erről a helyről ezelőtt ötven évvel benyújtottam egy javaslatot a halálbüntetés eltörlésére, és meg kell mondanom, hogy egyben módosítottam a saját álláspontomat: aki előre megfontolt szándékkal, hideg aggyal, kiszámítva embert öl, ott a halálbüntetés szóba kerülhet. (Állandó zaj.) Nagyon nehéz egy meggyilkolt házastársnál, szülőknél, gyermekeknél, barátoknál arra gondolni, hogy amíg az áldozat hozzátartozói a temetőbe járnak, addig az, aki elkövette ezt a borzalmas cselekményét, az akármilyen formában is, de mégis él.
Legutolsósorban szólanom kell egy rendkívül furcsa - és úgy érezem, mindannyiunk számára először megjelenő -, úgynevezett házastársak között elkövetett erőszakos nemi közösülésről. Ez, úgy érzem, nem idevaló, teljesen helytelen a büntető törvénykönyvbe venni, mert általában a bűncselekményekre az ítélet alapja a tanúvallomás. Erre a cselekményre általában nem szoktak tanúk lenni.
Nem utolsósorban, ha ez a cselekmény felmerül a házastársak között, létre kellene hozni egy bírósági úgynevezett - nem tanácsot, de - megbízottat, aki a tárgyalás, a feljelentés vagy a bíróság elé kerülés előtt megtárgyalja, mert ez az ügy nem bíróságra tartozik.
(11.00)
Végezetül - tudom, hogy a törvény ezzel nem foglalkozhat, de a kormány és a társadalom igen - a bűncselekmények megelőzése: itt egy nagy feladat vár nemcsak a kormányra, hanem az ellenzékre is, hogy valóban a jövő nemzedéket miképpen tudjuk a család, a nevelés, az iskola, a munkahelyek és a társadalmi légkör segítségével olyan nevelésben részesíteni, hogy fiatal korban elhatárolja magát a bűncselekményektől. Ezért a Kereszténydemokrata Néppárt tagjai szabadon választottak, hogy miképpen döntenek; én a tartózkodás mellett voltam.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem