DR. SALAMON LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt nem szavazta meg a büntető törvénykönyv módosítását. Nem szavazata meg, mert ez a törvénymódosítás nem felel meg azoknak az elvárásoknak és igényeknek, melyeket a közbiztonság helyzetének állása, a bűnelkövetés, illetőleg a bűnüldözés viszonyai ma elengedhetetlenné tennének.
A büntető törvénykönyv módosítása a megvalósított szigorítás ellenére sem alkalmas jelenleg arra, büntetései egészét tekintve, hogy kellő visszatartó hatást gyakoroljon a bűncselekményeket elkövetőkkel szemben, azaz a Btk. módosítása nem alkalmas az elviselhetetlenné vált bűnözési hullám megfékezésére, kellő mértékű befolyásolására vagy kezelésére.
Három pontot szeretnék itt most szavazatunk indoklása kapcsán külön is kiemelni. A Fidesz-Magyar Polgári Pártnak az volt az álláspontja, és ennek érdekében módosító javaslattal is élt, hogy az életfogytiglani szabadságvesztés valóban életfogytig tartson; azaz ebben az országban senkinek se kelljen félnie attól, hogy elvetemült gyilkosok, gyilkosságok elkövetői szabadlábra kerülve ismét gyilkosságokat követhessenek el. (Zaj.) A Fidesz ezzel szemben a társadalom számára egyértelmű és teljes mértékű védelmet kívánt nyújtani. Sajnos, ezt az alapvetően lényeges javaslatunkat a tisztelt Ház többsége nem fogadta el.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt ezen túlmenően szigorítani kívánta a kábítószer-kereskedelem büntetését. Az elfogadott törvény azonban e tekintetben sem tette magáévá a Fidesz javaslatát.
Végül utalok a jármű önkényes elvételének problémájára, amelyet ebben a törvényben ugyancsak nem sikerült megoldani. (Közbeszólás: Dehogynem!) Ma már ez a bűncselekmény-kategória elvesztette létjogosultságát, s leginkább csak arra jó, hogy az egyébként iparként űzött autólopásoknak tettenérés esetén az elkövető számára kibúvót biztosítson a törvény szigora alól.
Mindezekre tekintettel elfogadhatatlannak tartottuk, hogy ezt a törvényjavaslatot igenlő szavazatunkkal támogassuk, ezért ellene szavaztunk. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem