DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Teljes szövegű keresés

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A büntető törvénykönyv módosítása mindig jelentős eseménye a jogalkotásnak. Így történt ez most is, hiszen igen hosszú, hónapokon keresztül tartó vita előzte meg e módosítási javaslat megszavazását. Szükség van erre a társadalmi viszonyok változása miatt és a bűnözés dinamikájának változása miatt, továbbá amiatt is, hogy az 1993-ban bekövetkezett Btk.-módosítások egy része az ítélkezési gyakorlat enyhülése irányába hatott, és valamilyen formában ennek az ellensúlyozására szükség volt.
Én is három jelentős dologra szeretném felhívni a tisztelt Országgyűlés figyelmét, mintegy indokolásképpen, hogy mi az, amiért elsősorban képviselőcsoportunk megszavazta a törvényjavaslatot. Ez az, hogy az életfogytiglan tartó szabadságvesztés feltételes szabadságra bocsátásának eddigi időtartamát jelentősen felemelte, ugyanis most már 20, illetve 30 év közötti időtartamban határozza meg előzetesen a bíróság a szabadságra bocsátás időpontját. Így tehát nagyon könnyen előfordulhat, hogy azoknál a súlyos, élet elleni cselekményeknél, amelyek a közvélemény jogos felháborodását váltják ki, csak 30 év eltelte után kerülhet egyáltalán szóba a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége, ami gyakorlatilag majdnem felér az élet végéig tartó szabadságvesztéssel.
A következő dolog, amiről szólni szeretnék: vizsgáltuk a visszaélés kábítószerrel büntető tényállást is. Arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy majd a parlamenti eseti bizottság szeptemberi zárójelentése után fogunk külön visszatérni erre a komplex problémakörre és témakörre. Nem akartunk addig belekapkodni ebbe a tényállásba, ami egyébként is elég szigorú tényállása a büntető törvénykönyvnek.
A következő a jármű önkényes elvételének módosítása, ami megítélésünk szerint megoldja azokat a társadalmi igényeket, amelyek ezzel szemben fokozottan felmerültek. Nevezetesen: az eddigi vétségi alakzatból a módosítás bűntetti alakzatot kreál, és már az alapesetben 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a jármű önkényes elvételét, tehát a használóját. Ez áll egy 20 ezer forintos Trabant jármű esetében is. Ugyanakkor a minősített esetekben pedig 5 évig, illetőleg 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. Ez ugyan nem fogja megoldani a járműlopás felderítési arányainak nagymértékű változását, de reméljük, hogy a bűnözés visszaszorításában némi segítségünkre lesz.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem