SASVÁRI SZILÁRD

Teljes szövegű keresés

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Örülök annak, hogy tisztában van a jogi helyzettel, bár mint a felvezető szövegemben elmondtam, magam is tudom azt, hogy ez önkormányzati hatáskör. Ami miatt az interpellációnak el kell hangoznia ebben a Házban, az az, hogy távhőrendszerrel nemcsak Budapesten működnek fűtési rendszerek, hanem az ország rengeteg helyén. Minden olyan helyen, szinte minden olyan helyen, ahol panellakótelepek vannak. Az ön felelőssége abban áll, tisztelt miniszter úr, hogy az állam mint az egyik szereplője ennek a rendszernek milyen árpolitikát folytat ebben az ügyben, hogyan állapítja meg azt a képletet, amelynek kapcsán kialakítják a gázárakat.
Hadd idézzek önnek például a Megyei Jogú Városok Szövetségének állásfoglalásából egy részletet: "Véleményünk szerint a tarifarendszer piaci viszonyokhoz alakításának lényeges szempontja, hogy az árrendszer tükrözze a ráfordítások költségarányait is". A most bejelentett gázenergia-áremelés mindezeknek ellentmond, hiszen a lakossági gázár 9,9 százalékos emelése, valamint az ipari nagyfogyasztók, így a távhőtermelők 13,5 százalékos áremelése piacgazdasági és szociális megfontolások alapján éppen ellenkező arányokat indokolnának. A fogyasztói aránytalanságokat jellemzi, hogy míg a fejlett ipari országokban az ipari nagyfogyasztók a lakossági árnál 50-70 százalékkal alacsonyabb áron vásárolják a földgázt, Magyarországon ez az arány nem éri el a 13 százalékot sem. Márpedig, tisztelt miniszter úr, minden egyes távhőszolgáltató nagy ipari fogyasztónak minősül, és épp ezért kedvezmények kellenének hogy megillessék. És ez azért fontos, mert a panellakásokban lakók akkor tudnának takarékoskodni a saját fogyasztásukkal, ha a kormányzat komoly lépéseket tenne.
Néhány ilyen lépést hadd mondjak el:
Ha a távhőszolgáltatók kedvezménnyel juthatnának földgázhoz. Ha ennek a területnek az újraszabályozása révén megvalósulna a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés ebben a szférában. Ha a szabályozás energiahatékonysági és környezetvédelmi előnyei okán (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ösztönözné a hő- és villamosenergia-termelő egységek leépítését.
És utoljára, tisztelt miniszter úr, azért nem fogadom el ezt a választ, mert ez a három pont is, hozzátartozóan (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) még a panellakások szigetelési, illetve energiatakarékos rendszerének üzemeltetése az önök felelőssége, és ezért ebben az ügyben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) tenni kell.
Köszönöm szépen türelmüket. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem