SASVÁRI SZILÁRD

Teljes szövegű keresés

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hetekben már elhangzott a Házban egy napirend előtti felszólalás a Főtáv privatizációja kapcsán. Azonban túl azon, hogy a felszólalók egyetértettek abban, hogy a távfűtés mint rendszer a szocializmus által hátrahagyott időzített bombák egyike, a kormányzati részről semmi érdemi választ nem kapunk e bomba hatástalanítására vonatkozóan.
A probléma ismert. Az igen drága tüzelőanyagot igen kicsiny hatékonyságú erőművekben tüzelik el, majd hosszú távvezetéken juttatják el a hőt a lakásokba. Ezek a lakások pedig rossz hőszigetelésűek, és ráadásul legtöbbje a legolcsóbb s legrosszabb fűtési móddal, az egy- vagy kétcsöves fűtési móddal rendelkezik. Ennek következtében az országban 450 ezer család, a főváros lakosságának 40 százaléka ma ezzel a legdrágább fűtési móddal biztosítja a fűtését. A piac monopoljellege, az alternatív megoldások hiánya miatt ennek a 800 ezer lakosnak esélye sincs arra, hogy takarékoskodjon, hogy olcsóbb fűtési módot válasszon.
A csapda persze kettős. Hiszen az elszegényedő fővárosi családok jelentős része az olcsó fűtési módot sem tudná megfizetni, nemhogy a drágábbat. Ennek következtében évről évre nő a hátralékosok száma, ami tovább növeli az üzemeltetési költségeket. A rendszer tehát körbeér, a csapda bezárul, és a csapdában ott vergődik minden panellakó, aki olcsóbb fűtési módot nem választhat, egyéni takarékoskodásra semmilyen lehetősége sincs, és végül a fűtési mód megváltoztatására lakáscsere útján azért sincs lehetősége, mert a fenti okok miatt a kereslet ma lényegesen csökken a panellakások iránt, és így a panellakások vagy eladhatatlanok vagy csak igen nyomott áron, nagy veszteséggel értékesíthetők. A csapda tehát tökéletesen zárt.
Tisztelt Miniszter Úr! A Főtáv Rt. beharangozott privatizációja senkit sem nyugtatott meg. E szférában a privatizáció áremelést jelent. A privatizáció nyertese egy hatalmas, monopolizált piacot vásárol. Vagyis piaci verseny hiányában a piac árszabályozó mechanizmusai nem érvényesülhetnek. Nem véletlen, hogy e területen az ár hatóságilag szabályozott. Persze a hatósági árak is megváltoztathatók, ha például a privatizációs szerződésben erre a vevők ígéretet kapnak.
Tisztelt Miniszter Úr! A Főtáv Rt. tervezett privatizációjával - annak tudatában is, hogy ez önkormányzati hatáskör - a kormány egyetértett. Megkereste az ügyben a minisztériumot a Fővárosi Önkormányzat, és kérte a véleményét: helyesnek tartják-e, hogy a privatizáló és az ármegállapító egy és ugyanaz az önkormányzat. Az önök álláspontja szerint a privatizáció piac és verseny nélkül hogyan segíti a helyzet megoldását, illetve hogyan befolyásolhatja a távfűtés árait? Miből következik az, hogy a privatizáció megoldást eredményez e területen? Dolgoznak-e ki más alternatívákat annak érdekében, hogy a távfűtést használók kikerüljenek abból a csapdahelyzetből, amelybe önhibájukon kívül kerültek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem