SASVÁRI SZILÁRD

Teljes szövegű keresés

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A Dél-Buda-Rákospalota metróvonal építéséről évekkel ezelőtt hozott döntést a fővárosi önkormányzat. A fővárosi tömegközlekedés korszerűsítését szinte kivétel nélkül mindenki igényelte, azonban az új metró építése kapcsán a viták még a mai napig sem zárultak le. Több környezetvédő szervezet vitatta a metró szükségességét, és felmerült a régóta halogatott elővárosi vasúti közlekedés bevezetése és az egységes tarifarendszer javaslata is. A finanszírozás kérdése is komoly politikai vitákat váltott ki, elsősorban az orosz államadósság törlesztése kapcsán.
Mindezen kérdések mögött egyre kevesebb szó esik arról, hogy mettől meddig haladjon a metró. Úgy tűnik, mintha a főváros döntésével ez a kérdés végleg eldőlt volna. Azonban új fejlemény az ügyben a kormány március 5-ei határozata, amelyben az szerepel, hogy a beruházás finanszírozása 60 százalékát a központi költségvetés biztosítja.
Tisztelt Miniszter Úr! Közismert például, hogy a fővárosi térség elmúlt években legdinamikusabban fejlődő területe az M0-ás körgyűrűn belüli dél-budai terület, ide értve Gazdagrétet és Őrmezőt is. Részben a már itt lakók, részben a jövőben ide költözők - nemcsak állampolgárok, hanem gazdasági és kereskedelmi egységek is - joggal teszik fel a kérdést, hogy ezt a dinamikus fejlődést miért nem kívánja elismerni a metrófejlesztés azzal, hogy az eredeti döntést megváltoztatva e területig épüljön ki az új metróvonal.
Ezért kérdezem a miniszter urat, indokoltnak tartja-e, hogy az évek óta húzódó beruházás figyelmen kívül hagyja az elmúlt időszak változásait. Kérdezem továbbá, tekintettel a költségvetés jelentős tehervállalására, nem merült-e fel a kormány részéről a Dél-Buda-Rákospalota metróvonal továbbfejlesztésének igénye az őrmezői, illetve gazdagréti lakótelepig. Amennyiben nem, úgy milyen intézkedésekkel - például elővárosi vasútvonal kialakításával - kívánják Dél-Buda területének jobb tömegközlekedését, illetve metrócsatlakozását megoldani?
Tisztelettel várom válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem