NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A szlovákiai magyar oktatás felszámolásának egyik rendkívül aggasztó állomása a bizonyítványügy, amiről már hangzott el ma is kérdés. A 700 ezres szlovákiai magyarság számára az elmúlt hetekben napi tapasztalattá vált, hogy tüntetni kell, valamilyen módon ellen kell állni. Az iskolák felében a diákok nem vették át a bizonyítványt, az iskolák másik része kétnyelvűt adott ki vagy kétnyelvűt is kiadott.
Nagyon gyakran hallottuk az elmúlt években, hogy nincs eszköz ezekben a kérdésekben a magyar diplomácia kezében. Örömmel hallottam, hogy a miniszter úr egy előző kérdésre azt mondotta, hogy fölvetették kétoldalú és nemzetközi fórumokon ezt a konkrét ügyet.
A kérdésem a következő lenne, miniszter úr: milyen formában? Nevezetesen: a bizonyítványügyben történt-e konkrét diplomáciai intézkedés? Bekérették-e például a szlovák követet? Utasították-e a pozsonyi magyar nagykövetet? Alakítottak-e ki írásbeli álláspontot, intéztek-e jegyzéket a szomszédos félnek? Ha igen, eljutott-e ez az álláspont a nagykövetségeinkhez a nagyvilágban, és fűztek-e esetleg bármilyen utasítást ehhez?
Abban az esetben, ha így történt, akkor azt kell mondanom: az az elmúlt napokban tapasztalható várakozásunk alaptalan, hogy a külügy lépjen fel erélyesen. Remélem, hogy a válasza pozitív lesz. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem