KOVÁCS LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Igen a válaszom ezekre a kérdésekre. Lehet, hogy nem ebben a sorrendben, hiszen ilyen listaszerűen én most nem tudom elsorolni ezeket az intézkedéseket, de azért néhányat hadd idézzek föl. Ugyanis a dolog egy picit összetettebb annál - és ezt ön pontosan tudja -, mint a bizonyítványügy.
Az elmúlt év decemberében a londoni Bosznia-konferencián a külügyminiszternek nemcsak az alapszerződés végrehajtásának beindítását vetettem fel, hanem a kisebbségi nyelvhasználati törvény ügyét is, amely miatt most sajnos a hiány a hivatkozási alap a szlovák kormányzati szerveknek, hogy egy ilyen intézkedést bevezettek. Júniusban a sintrai NATO külügyminiszteri tanácskozáson Seszták államtitkárnak vetettem fel ugyanezt. Az amszterdami csúcson most, az elmúlt hét péntekjén az új külügyminiszter asszonnyal állapodtam meg egy rövid időn belül, még júliusban sorra kerülő magyarországi munkatalálkozóban, hogy tisztázzuk ezeket a kérdéseket. Áprilisban Kuncze Gábor Meiar kormányfőnek vetette fel ugyanezeket a kérdéseket; februárban és májusban Magyar Bálint levelet intézett szlovák partneréhez, részletesen és tételesen kitérve valamennyi kérdésre.
A külügyminisztériumi szakértői találkozókon minden alkalommal szerepelnek ezek a kérdések, tehát a nyelvhasználat ügye is általában és a vegyesbizottság ügye, amely nélkül nem tudjuk megkezdeni a magyar-szlovák alapszerződés végrehajtását. Ismeretes, a vita arról folyik, hogy a bizottságnak lehetnek-e tagjai a kisebbségek képviselői. Sajnos, azt kell mondanom, hogy egyik felvetésünknek sem volt mindeddig foganatja.
Az idő rövidsége miatt nem tudom részletesen ismertetni mindazt, amit a nemzetközi fórumok felé tettünk az EBESZ, az Európa Tanács fórumain. Tegnap egyébként Bársony képviselő úr erről is szólt. Ennek hatására következtek be a NATO, az Európai Unió, az Európa Parlament figyelmeztetései, az EBESZ kisebbségi főbiztos állásfoglalásai (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és valószínűleg július 8-án ezt egy újabb, minden eddiginél drámaibb NATO-figyelmeztetés fogja követni, amikor Szlovákiát nem nevezi meg majd (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a NATO-bővítés első körében. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem