DR. FAZAKAS SZABOLCS

Teljes szövegű keresés

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nagyon köszönöm képviselő úr elmélyedt, szakmai gyakorlatra, nagyon jó tapasztalatokra épülő kérdését, amelyre a joghelyzet tiszta megvilágításával szeretnék szakszerű választ adni.
A kamarai törvény alapvető kérdése, hogy a gazdasági kamarák kötelező tagság alapján működnek, és köztestületként a gazdasággal összefüggő közfeladatokat látnak el. Ennek indoka, hogy a gazdaság fejlődését a teljes reprezentációt biztosító kötelező köztestületi kamarák szolgálják legjobban, ezért vált a törvény alapkérdésévé, hogy üzletszerű gazdasági tevékenység csak valamely kamara tagjaként folytatható. Ahogy ön is mondta, ez természetesen a világban sokfelé sokféle módon valósul meg, és ez ma Magyarországon is több esetben megkérdőjeleződik. A nemzetközi tapasztalatok megerősítik a köztestületi kamaráknak a gazdasági fejlődésben betöltött szerepét.
Egyetértek képviselő úrral, hogy a kötelező kamarai tagság megszüntetése és fenntartása mellett egyaránt számos érv szólhat. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a kötelező tagság nem ösztönzi megfelelően a kamarákat érdemi tevékenységre, tagdíjbevételük nincs arányban a kamarák által nyújtott szolgáltatásokkal, és egyéb érveket is felhoznak.
A kötelező kamarai tagság esetleges megszüntetése viszont egyet jelentene a kamarák köztestületi jellegének felszámolásával, ezért ennek feloldása a jelenlegi kötelező rendszer lényegét, a közfeladat ellátását iktatná ki, ami végső soron a kamarai rendszer teljes felszámolását jelentené.
Egyetértek képviselő úrral abban, hogy fel kell gyorsítani az egyes közfeladatoknak a kamarák részére való átadását. Ennek fontos lépése lesz az egyéni vállalkozásról szóló törvény módosítására kidolgozott törvénytervezet benyújtása. Ezt a lépést egyéb közfeladatok átadása fogja követni.
A kormány második félévi (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) törvényalkotási programjavaslata előirányozza a kamarai törvény átfogó módosítását. E módosítás előkészítése lehetőséget ad a kamarák tevékenységének és helyzetének (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) átfogó kormányzati értékelésére, és ennek alapján a szükséges törvényi változások megalapozott előkészítésére. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból.) Ami azonban a közfeladatok átadását illeti (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), utána már, kérem, képviselő úr, sajnos többé a kötelező tagságot nem lehet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) megváltoztatni.
Köszönöm figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(16.10)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem