DR. FAZAKAS SZABOLCS

Teljes szövegű keresés

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Igen, az előző megmosolyogtató kérdés után az energiahordozók árának változása sokkal komolyabb kérdés, amire - mint ahogy tegnap is mondtam - azt kell rögtön leszögezni, hogy Magyarország jogállam, és mint ahogy az OECD legújabb országtanulmánya is megállapítja, nemcsak jogállam vagyunk, hanem piacgazdaságot építünk.
Épp ezért a vezetékes energiahordozók árait - beleértve a gáz és a villamos áram árát - a gáz- és villamosenergia-törvény értelmében kell megállapítanunk, úgy, hogy azok a költségeket fedezzék, különös tekintettel arra, hogy itt importált termékekről van szó. Ez a törvény előírja, hogy a vezetékes energiahordozók árait egy előre meghatározott képlet alapján kell beállítani, amely képletet a Magyar Energia Hivatal dolgozza ki, és az állapítja meg.
Az árak - a fennálló rendelkezések értelmében - negyedévente követik az inflációt és a leértékelést, és évente egyszer kerülnek utána kiegészítésre, úgy, hogy az egész éves egyéb változásokat, beleértve az importváltozást, beleértve az egyéb begyűrűző költségeket figyelembe kell venni. Pontosan az ön által említett igényeket figyelembe véve döntöttünk úgy 1995 őszén a kormányhatározatnál, hogy a gáz esetében ennek az árbeállításnak, az ár alkalmazásának a határideje minden év július 1-je, azaz a mai nap, ezért került sor a gáz fogyasztói árának 9,9 százalékos emelésére.
Megítélésem szerint ez a júliusi dátum, és a negyedévenkénti inflációkövetés, ami azért kiszámítható, pontosan azt szolgálja, hogy az ilyen fűtési idényekre előre föl lehessen készülni, így a fogyasztókat előre tájékoztatni lehessen azokról a terhekről, amelyek a központi fűtés kapcsán őket az év során érni fogják. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem