DR. SOÓS GYŐZŐ

Teljes szövegű keresés

DR. SOÓS GYŐZŐ
DR. SOÓS GYŐZŐ, a költségvetési és pénzügyi bizottság alelnöke: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Rövid vita folyt a parlamentben erről a törvénytervezetről, de úgy érzem, mégis igen jelentős, hiszen egy olyan testület költségvetését tárgyaltuk, amely még eddig nem volt a parlament előtt.
Maga az eljárás is különleges volt, hiszen olyan, hogy a költségvetési bizottság legyen egy törvénytervezetnek az előterjesztője, még nem fordult elő ebben a Házban. Az ORTT-t, vagyis az Országos Rádió és Televízió Testületet az úgynevezett médiatörvény hozta létre, tagjait az Országgyűlés választja, egyebekben a költségvetési intézményekre vonatkozó előírások szerint gazdálkodó önálló jogi személy. Gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi. A médiatörvény előírja, hogy az ORTT költségvetését az Országgyűlés minden évben a költségvetési és pénzügyi bizottság által beterjesztett önálló törvényben szabályozza.
Az Országgyűlésnek beterjesztett törvényjavaslatban a bizottság 491 millió 446 ezer forintot javasol meghatározni az ORTT 1997. évi költségkeretéül. A bizottság az ORTT költségvetése fő összegének meghatározásakor tekintetbe vette az Országos Rádió és Televízió Testület törvényben rögzített cél- és feladatrendszerét, illetve azt, hogy a még előtte álló legfontosabb feladatok várhatóan milyen költségigénnyel járhatnak. Ez természetesen semmiképpen nem jelenti azt, hogy a bizottság szeretné meghatározni előterjesztésében az ORTT költségvetésének szabályozása által, hogy a testület a feladatait milyen prioritásokkal, milyen összegért, milyen ütemezésben végezze, illetve végezhesse el. Azt azonban jelenti, hogy legalább a főösszeg nagyságát és felhasználásának legfontosabb fejezeteit kontrollálni szeretné a bizottság.
A költségvetési és pénzügyi bizottság ugyanis a törvénytervezet előterjesztőjeként felelős azért, hogy akár közpénzekből, akár a médiarendszer egyes szereplőinek befizetéseiből származzék is a forrás, azt egy köztestület, az ORTT saját működésének keretében milyen célra fordítja. Különösen, mert az Országos Rádió és Televízió Testület saját működtetésének körében a gazdálkodását illetően még a médiatörvényben foglaltak szerint sem élvez kiváltságos helyzetet más, az Országgyűlés által létrehozott független testületekhez képest. Ebben az összefüggésben tehát nincs szó szerepzavarról, ahogy a költségvetési és pénzügyi bizottság munkájával kapcsolatban a törvényjavaslat tárgyalása során éppen az ORTT észrevételezte.
Tisztelt Országgyűlés! A költségvetési és pénzügyi bizottság törvényjavaslatában az 1997. pénzügyi évre az Országos Rádió és Televízió Testületnek 491 millió 446 ezer forintban javasolja a költségvetését megszabni. Ebben benne foglaltatik a médiatörvény hatályából következően az üzemben tartási díjak 1 százaléka, vagyis 184 millió forint, valamint kiegészítésként ugyancsak ennek arányában 0,5 százalék, 92 millió forint, amelyet az ORTT a megkezdett beruházásai befejezésére fordíthat. Ez az összesen 276 millió forint, valamint az előző év maradványaként 215 millió 446 ezer forint elegendő lehet a testület előtt ez évben álló feladatok végrehajtásának a finanszírozására, s egyszersmind a folyamatos működés biztosítására.
A Pénzügyminisztérium által kezdeményezett és a kulturális bizottság által benyújtott módosító indítványok a kezdeményezők indokolása szerint pénzügytechnikai részletkérdést rendeznek, így azokat - bár a döntést vita előzte meg a bizottságban, és végül megoszlottak a vélemények - a költségvetési és pénzügyi bizottság előterjesztőként támogatta.
(Az elnöki széket dr. Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke foglalja el.)
Így tehát a költségvetési és pénzügyi bizottság részéről nincs akadálya annak, hogy a tisztelt Országgyűlés döntése által megszülessék az ORTT 1997. évi költségvetését szabályozó törvény. Kérem a tervezet elfogadását képviselőtársaimtól. (Taps az MSZP padsoraiban, szórványos taps az SZDSZ padsoraiban és az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem