KISS PÉTER

Teljes szövegű keresés

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Elnök Asszony! Pont azon célból szólok hozzá háromszor is egy vitahelyhez ebben a Házban, mert azt szeretném, ha a közvélemény precízen és pontosan értesülne egyrészt a kormányzat szándékairól, azon képviselők szándékairól, akik velünk együtt javítani kívánják ezt a szabályozást, hogy világos legyen mindannyiunk számára, hogy egy nagyon lényeges ügyről van szó. Hiszen nemcsak abban a körben teremt jelentős előrelépést az alkalmi munkavállalás egyszerűsített formája, akikre feltehetően vonatkozhat, hanem abban a körben is, tisztelt hölgyeim és uraim, akik közvetlenül nem érintettek ebben, de adózó állampolgárok.
Ugyanis annak, hogy a közterheket mérsékelni lehessen általában, nagyon komoly feltétele, hogy a legális szférában adózó állampolgárként jóval többen vállalhassanak munkát, és erre legyen meg a gazdasági lehetőségük - ezzel én egyetértek -, mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak, legyen meg egy érdek által bejárt útjuk erre; a másik oldalról: javítsunk a nagy ellátórendszereken, reformáljuk ezeket.
Ez a két követelmény erősíti azt a törekvésünket, hogy végül is csökkenthessünk a bérekre rakódó közterheken, mert ez - valóban úgy, ahogy a vitában is gyakran elhangzik - levegőt ad a gazdaságnak, a gazdák nyilvánvalóan több foglalkoztatáshoz juttatják a mai munkanélkülieket, a gazdaság versenyképesebbé válhat, és a nemzetközi közvélemény előtt lezajló változássor ebből a szempontból hitelesíti a magyar gazdaságpolitikát.
Ez nem egy globál megoldás, amit mi most itt adtunk, ez egy részterületi előrelépés, ami viszont az általános viszonyokra is hat. Ilyen értelemben tehát nemcsak a gazdák, nemcsak az időszakos munkavállalók ügye, hanem egy széles, nagy munkavállalói és munkaadói körnek az érdeke. Nagyon fontos dolog, hogy azok az elmozdulások, amikről Szabó Rudolfné itt most a hozzászólásában szólt, a vitában formálódtak.
Egy négyhónapos koncepcióról és vitáról van itt szó. Nagyon kevésszer van a Ház életében olyan, hogy az ötlet felvetését követően négy hónapra a Ház már döntést hozhat. De sürgős a döntés, és ezért intenzív vita szükséges, hogy jó döntést hozzunk, mert szeretnénk már az őszi nagy munkálatok idejére biztosítani ezt az új munkavégzési lehetőséget, ami - hangsúlyozom - korrekt módon segíti ahhoz a munkaadót, munkavállalót, hogy tisztességes munkavállalási, munkaadói környezet alakuljon ki.
Szó volt arról, hogy a javaslatok egy jelentős része az egyszerűsítésre, a további egyszerűsítésre irányul, kevesebb sáv legyen, ha lehet, még kisebb mértékek. Nos, a kormány támogatja ezeket a törekvéseket. Ezzel együtt, ezen törekvések támogatásával együtt valósul meg az az állapot - hogy egy példát hozzak -, hogy egy egyszerű alkalmi munkavállalási kör esetében, például 1299 forint nettó kifizetés esetén - amit már semmilyen adó nem terhel, sem személyi jövedelemadó, sem más társadalmi teher - 500 nettó, illetve a jövedelempótló támogatásban részesülők esetében, munkanélküliek esetében 250 nettó forintért a személyi jövedelemadózást, a nyugdíjra való jogosultságot, a szociális ellátást, az egészségbiztosítást, a munkanélküli-biztosításnak a kérdését, minden közterhet le lehessen tudni - biztosításba kerüljön az ember. A másik oldalról, állami eszközökkel megtámogatva járuljunk ahhoz hozzá, hogy ennek a forrásai is rendelkezésre álljanak a nagy ellátórendszerekben.
Ennél olcsóbb megoldást, azt gondolom, nem lehet ma találni Magyarországon. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem