KISS PÉTER

Teljes szövegű keresés

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem egyezik a véleményünk abban, hogy a feketemunka a munkanélküliség megoldásának egyik módja volna, ebben nem értek egyet önnel, és azt gondolom, hogy az ország többsége is ezen az állásponton van, nemcsak a mértékadó, hozzáértő közvélemény. Három kérdést szeretnék jelezni, amelyben, azt hiszem, hogy lényeges információt közlök a dolog megítéléséhez.
1. A mai szabályos foglalkoztatási körülményekhez képest - tehát hogy szerződéssel vagy megállapodásos alapon foglalkoztat a munkaadó munkavállalót - ez a mostani konstrukció egy lehetőség, nem kötelezettség, hanem egy ajánlat arra nézve, hogy ha egy körben ez kedvezőbb megoldást jelent, akkor a gazda, a munkaadó döntsön így, ha nem kedvező megoldást jelent, akkor ne döntsön így.
2. Nem új adóról van szó, a közteherjegy egy összefoglaló neve mindannak az adónak, amelyet ma is be kell hajtani személyi jövedelemadó formájában, bérekre eső közteher formájában, amelyek most is terhelik a béreket. Abban egyetértek képviselő úrral, hogy ezek a mértékek magasak. Magasak általában a foglalkoztatásban, és nem járulnak hozzá, hogy minél nagyobb foglalkoztatási kedve legyen a munkaadónak; de a nagy ellátórendszerek igénylik ezeket a forrásokat, a nyugdíj, a szociális és egészségügyi ellátórendszer ma igényli ezt. A kormány azon van, hogy folyamatosan csökkentse a személyi bérekre eső közterheket, ezért vágtunk bele a nyugdíjrendszer és az egészségügy reformjába, hogy kellően alacsony források mellett lehessen biztos ellátást nyújtani az embereknek. De ma még, ha általában a foglalkoztatásra ezek a közterhek vannak, akkor természetes módon az alkalmi foglalkoztatásnál is ezeket kell figyelembe vennünk.
3. Mi a gazdák véleménye? A gazdák véleménye támogató. A Metész az agrár-érdekegyeztetési fórumon másfél hónappal ezelőtt támogatta ezt a javaslatunkat, sőt az agrárképviseletek egyhangúlag letették a voksukat, bár rögtön hozzá kell tennem, hogy a mértékekről lefolytatjuk - és itt a Házban is - a vitát. Ebben a kérdésben a kormány nyitott, amikor majd odaérünk, erre vonatkozóan bejelentést is tennék, hogy kedvező irányú elmozdulásokat sikerült a kormány vitája alapján tenni, ami lehetőséget nyújt módosító képviselői indítványok befogadására.
Ha egy picit tartja még a türelmük, egy információt hadd mondjak el. Lehetőség van arra, hogy az alkalmi munkavállalás rendszerének bevezetésével párhuzamosan egyrészt kiszélesítsük a munkaadói kört - aki ezt megteheti -, készek vagyunk az egyéni vállalkozói körre kiszélesíteni, másrészt az igénybe vevő, ma jövedelempótló támogatáson lévő, széles munkanélküli kör számára pedig bejelentem: a tárca állni fogja a közteherjegy bevezetett mértékének felét. Ez azt jelenti, hogy például 1299 forint kifizetett nettó bér után mindösszesen 250 forint teher jelentkezik, ami nemcsak a közterheket, hanem már a személyi jövedelemadót is helyettesíti, tehát olyan mértékben nettó kifizetés, hogy nem kell a személyijövedelem-adózási, bruttósítási folyamatokat zsebbe menően a munkavállalónak elvégeznie - úgy hiszem, ennél kedvezményesebb kínálatot kevésszer tehetett munkaügyi miniszter a parlament előtt.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem