FILLÓ PÁL

Teljes szövegű keresés

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy képviselőtársam felszólalása tévedés lehet, hiszen most az alkalmi munkavállalói könyvről szóló tervezetről vitatkozunk, s nem a közalkalmazottak jogállásáról. Biztos eltévesztette képviselőtársam a hozzászólását.
Én szeretnék visszatérni az eredetileg tárgyalt javaslathoz. Meg kell mondjam, hogy sokat gondolkoztunk képviselőtársaimmal azon, hogy a törvénytervezetben előírt mértékeknek az összege mennyire kezelhető, illetve hol van az a bizonyos határ, ahol el tudjuk érni, hogy maga a törvény elérje a célját, valamelyest kedvezményezettebben, olcsóbban lehessen az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatni, de ez ne lépje át azt a határt, hogy esetleg a normál foglalkoztatással szemben versenyképes legyen, s így munkahelyeket szüntessen meg vagy alakítson át alkalmi munkavállalássá.
(11.10)
Mindenesetre úgy gondoltuk, hogy a törvénytervezetben benyújtott összeghatárok, főleg az alsó határ, a 600 forint, a közteherjegy értéke, túlzottan magas. Ezért úgy gondoljuk, itt jó lenne mindenképpen csökkenteni, véleményem szerint ez az összeghatár reálisan 4-500 forint között kellene hogy legyen; ugyanakkor olyan módosító indítványt is benyújtottunk, amely a sávokat, tehát a melléklet eredetileg tervezett öt sávját három sávra csökkentené, tehát valamelyest összébb húzná azt a szakaszolást, amely a kifizetett munkadíjnak megfelelően a közteherjegy értékét jelentené. Meggyőződésünk szerint egyébként a közteherjegy vonatkozásában a döntő a legalsó, vagyis a legelső sáv lesz, hiszen a munkaadók elsősorban ebben a körben fogják a terheket leróni.
Itt szeretném megemlíteni azt a megjegyzést, amely már a sajtóban is megjelent, hogy itt egyfajta újabb terheket kíván az Országgyűlés a munkaadók nyakába varrni. Szeretném hangsúlyozni, hogy szó nincs erről, gyakorlatilag azt az anomáliát szeretnénk megszüntetni, ami azt jelentette, hogy embereket dolgoztattak, zsebből zsebbe kerültek a pénzek, és gyakorlatilag ezek a munkavállalók semmilyen jogszerző időt nem tudtak a munkavállalás során megszerezni. Ez egy nagyon súlyos probléma, aminek a munkavállalók talán most még az igazi súlyát nem érzékelik, majd akkor fognak ezzel szembetalálkozni, amikor elérkezik az az időszak, hogy a nyugdíjra készülnének, és kiderül, hogy bár gyakorlatilag hosszú éveken keresztül azt hitték, hogy jól járnak a feketemunka-vállalással, rá fognak döbbenni arra, hogy nem szereztek jogszerző időt, így a nyugdíjuk is bizony igencsak veszélybe kerülhet.
Éppen ezért mi azt szeretnénk, ha minél többen tudnának élni ezzel a lehetőséggel, és ennek egyik eszköze lehet az, hogy itt az összeghatárt 400, illetve 500 forint közötti összegre lecsökkentsük. Úgy gondolom, hogy itt már érdekeltté lehet tenni a munkaadókat abban, hogy a feketegazdaságból a látható foglalkoztatás irányába mozduljon el ez a terület.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem