DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök asszony! Tisztelt Országgyűlés! A közteherjegy intézményéhez szeretnék néhány gondolatot fűzni. A közteherjegy bevezetését úgy beállítani és úgy tekinteni, hogy semmi sem változik, ez teljesen hamis beállítása a dolgoknak. Utánanéztem, itt igenis egy új adónak a bevezetéséről van szó, amely a lehető legnagyobb mértékben sújtja a gazdát, - akár tetszik, akár nem - ez a gazdák véleménye.
Engedjék meg, hogy ezzel kapcsolatosan azt is elmondjam - többször is szóvá tettem az elmúlt évek során -, hogy a lehető legnagyobb mértékben elégedetlen vagyok az adózásnak azzal a rendszerével, amit az elmúlt évtizedben vezettek be. Azért nem használom a többes számot, mert én mindig ez ellen szavaztam, tehát itt a "mi"-elmélet nem megy. Tehát én nem vezettem be, hanem azok vezették be, akik erre szavaztak - ez az egyik. Ezzel kapcsolatosan én súlyosan elmarasztalom azt, hogy az is 44 százalékkal adózik, aki több százmilliós vagy esetleg milliárdos jövedelemmel rendelkezik, éppen úgy, mint akinek csak 1-2 millió az évi jövedelme.
Ugyancsak igazságtalannak és gazdaságilag hátrányosnak tartom a magas általános forgalmi adót. Aránytalanul sújtja a kis jövedelmű nagycsaládokat, ugyancsak sújtja és fékezi a termelést, és jelentősen növeli a termelési költséget, illetve a termelői árat.
A közteherjegy bevezetése ezek után ezt a sok szempontból igazságtalan és a gazdasági életet kedvezőtlenül befolyásoló, fejlődést gátló adórendszert olyan mértékben teszi negatívvá, amivel semmiképpen sem érthetek egyet. A közteherjegy bevezetése a gyakorlatban azt jelenti - legalábbis az eddig érvényben lévő skála szerint -, hogy minimálisan 33 százalékkal növeli meg a gazda terhét. A gazda odaadja a napszám bérét - igen, kedves Filló Pál barátom, odaadja a napszám bérét! -, odaadja a természeti járandóságot, plusz még az államnak a közteherjegy néven bevezetett adó alapján befizet 33 vagy annál nagyobb százalékot.
Az én ítéletem szerint ezt a terhet a mezőgazdaság nem bírja elviselni, ez oda fog vezetni, hogy az alkalmi munkát a gazdák csökkenteni fogják, ennek a következménye éppen az lesz, hogy a falusi munkanélküliségnek az a természetes megoldása, amiről a múltkor beszéltem - és még egyszer hangsúlyozom, hogy ezt közgazdaságilag végiggondoltam és megalapozottnak tartom -, a munkanélküliség felszámolásának ez a lehetősége is be fog dugulni.
Tehát a magam részéről a közteherjegy bevezetését egyáltalán nem támogatom, illetőleg ha mindenáron be akarják vezetni, annak csak egy teljesen mérsékelt formáját tartanám a gazdatársadalom szempontjából elfogadhatónak, noha erről szélesebb körben konzultálni nem tudtam.
Köszönöm a meghallgatást.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem