ASZÓDI ILONA KATALIN

Teljes szövegű keresés

ASZÓDI ILONA KATALIN
ASZÓDI ILONA KATALIN (független): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A törvény jó szándékát nem vitatom, a törvényt szükségesnek tartom, azonban a jó szándék véleményem szerint kevés, ebben az esetben ezt mindenképpen ki kell mondani.
(11.20)
Ez a tábla - amely rendelkezik arról, hogy mekkora összeget fizessen az alkalmi foglalkoztató - elfogadhatatlan a vállalkozói szférában. Más területekhez viszonyítva nem mondhatjuk azt, hogy a terhek csökkennek, mert kizárt dolog, hogy egy havi 18-36 ezer forintos összes fizetnivaló esetén ezt ki tudjuk mondani. Ha a 18 ezer forintot húsz napra vetítem - nem a megengedett 15 napra, mert nem is lenne igazságos - a rendes foglalkoztatást figyelembe véve, akkor 18-tól 36 ezer forintig kell fizetni a havi részre leszámítva. Ez nem nevezhető kedvezményezettnek - ahogy az előbb Filló Pál képviselő úr mondta. A közteherjegy nem kedvezményezett. Jelen pillanatban 6, maximum 7 ezer forintot kell fizetnie az egyéni gazdálkodónak egészségügyi járulék és nyugdíjjárulék címén, amennyiben ezt vállalja; ehhez képest ez most lényegesen megugrik. Tehát nem beszélhetünk arról, hogy kedvezményezett.
A másik nagyon nagy hibája a törvényjavaslatnak - ez az én véleményem -, hogy egészen egyben kezeli az alkalmi munkát mint olyat. Akkor, amikor arról beszélünk, hogy a mezőgazdaság helyzete mennyire rossz, amikor arról beszélünk, hogy 1990 óta zuhan a mezőgazdaság teljesítménye - illetve lezuhant, és most már nagyon lassan és nagyon nehezen némiképp emelkedik -, amikor arról beszélünk, hogy a mezőgazdaság támogatásra szorul, mert kiemelt ágazat kell legyen, akkor a mezőgazdasági alkalmi munkát mindenképpen külön illenék szabályozni.
Nem ismerem annyira a kisipar helyzetét, de a legutóbbi statisztikai adatok alapján elmondható, hogy a GDP-ben való részesedése folyamatosan csökken; miközben a nagyiparé nő, aközben a kisiparosok részesedése folyamatosan csökken. S nyilván nem azért, mert a korábbi vállalkozóknak nincs kedvük dolgozni, esetleg nincs kedvük közterheket viselni, hanem nyilvánvalóan azért, mert kiszámították, hogy ez nekik nem éri meg. Mondom, a kisipar helyzetét annyira nem ismerem, mint a mezőgazdaságét, de lehetséges, hogy a kisipar is rászorulna ilyenfajta támogatásra, mármint olyanra, hogy ez a tábla ne ilyen óriási terhekkel számoljon. De a mezőgazdaságot mindenképpen külön kell venni. Nem vagyok tagja az agrárképviseleteknek, de most itt csípőből merem mondani, kizárt dolog, hogy az agrárképviseletek támogatták volna ezt a táblát. Kizárt dolog, hogy ma bármelyik agrárképviselet támogassa ezt a közteherjegytáblát!
Az biztos, hogy támogatták azt az elképzelést - mint ahogy én is támogatom -, hogy az alkalmi munka rendszerét szabályozni kell. Miniszter úrral is nagyon sokszor beszéltünk arról, hogy ezt szabályozni kell. Tulajdonképpen az egészet ez az elviselhetetlenül magas tábla rontja el. Természetesen több minden van benne, ami módosításra szorulna. Több olyan módosító javaslat érkezett, amit érdemes lett volna megfontolni, és ha nem is aszerint, de valahogy racionálisan rendezni. Ez a tábla - mondhatom - megsemmisíti magát a törvényt, mert a magas díjak, a magas közteherjegyek miatt egyszerűen nem fog működni.
Továbbra is ugyanaz fog menni, mint eddig: tele lesz feszültséggel, problémákkal a gazdaság, nem beszélve azokról a vonatkozásokról, amelyek a munkaügyi ellenőrzésekkel járnak. A munkaügyi ellenőrzéseket meg kellene indítani, de nem úgy, hogy méltánytalan maga a rendszer, mert ha méltánytalan a rendszer, akkor méltánytalan lesz az ellenőrzés is.
Végezetül az a véleményem, hogy ezek a források nem fognak befolyni, tehát rosszul jár maga az állam is. Meggyőződésem, hogy ebben az esetben a kevesebb lényegesen több lenne. Azt javaslom, ezt a táblát mindenképpen gondolja át a kormány, gondolják át a kormánypárti frakciók, vagy gondoljuk át közösen annak érdekében, hogy ez a törvény működjön. Mert ennek a törvénynek működnie kellene! Nem az az érdekes, hogy megszavazzunk valamit, hiszen elegen vagyunk ahhoz, hogy átmenjen a törvény. Tisztában vagyok azzal, hogy át fog menni a törvény. Hanem az az érdekes, hogy működjön is, és azokat a feszültségeket, amelyek a magyar gazdaságban, a mezőgazdaságban jelen vannak, a maga módszereivel, a maga eszközeivel legalább egy kicsit csökkenteni tudja. Kérem, hogy ezt gondolják át!
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem