GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja és tagsága nagyon fontosnak tartja, hogy már a törvény preambulumában rögzítve legyen az esélyegyenlőség. Legfontosabb elvként az esélyegyenlőség kell jellemezze a tízmillió magyar állampolgárt, akik adófizetőként itt élnek e hazában, és jogosan várják el a mindenkori magyar kormánytól, a társadalmat irányító szervektől, hogy esélyegyenlőséget biztosítson az egészségbiztosításban, az egészségügyi ellátásban. Tudniillik nem mindegy, hogy a tönkrement Bács-Kiskun megyei tanyasi viszonyok között, ahol szakad be a tanyasi házak teteje, kis aprófalvak szűnnek meg, mennek be a tanyákból az aprófalvakba, miközben aprófalvak szűnnek meg, mennek tönkre, az ott élők mennek a nagytelepülésekre és így tovább; s ahogy vészesen fogy a nemzet, hiszen sokkal több abortusz van, mint amennyi születés, sokkal többen halnak meg Magyarországon, mint ahányan születnek... - így legalább a meglévő területeken az egészségbiztosítást a mostani állapotban biztosítani kellene.
Mi történik? Még nem lett elfogadva ez a törvény, még nem fogadta el a parlament ezt a törvényt, de már olyan híreket hallani, hogy például Oroszlányhoz, egy bányászvároshoz akarják csapni három nagy nemzetiségi település, Környe, Vértessomló, Várgesztes eddig különálló háziorvosi rendszerét. Mi lesz ennek a következménye? Azok a falvak, amelyek viszonylag még jómódúak, az egészségügyi ellátás terén rosszabbul fognak járni. Ez alföldi viszonylatban még nehezebb, s az esélyegyenlőségnek még csak a csíráit sem lehet észrevenni akkor - még egyszer mondom -, ha azokban az életképes tanyaközpontokban, amelyek jellemzők voltak a magyar településszerkezetre - hiszen általában a mezőgazdasági termelést főleg a tanyákon lehet végezni, ahol van terület az állattartásra, a növénytermesztésre -, megszüntetik a heti egy-két alkalommal meglévő egészségügyi ellátást; akkor természetesen el fog néptelenedni az a vidék. Egy török-tatárdúlás nem fog annyi kárt okozni, mint egy ilyen rossz törvény, s annak a rossz törvénynek az alkalmazása.
Ezért mindenképpen jogosnak tartom, és a Független Kisgazdapárt támogatni fogja azokat a javaslatokat, így az 1. pontban felsorolt javaslatot is, hogy az Országgyűlés az alkotmányba foglaltaknak megfelelően - s itt fontos, hogy az alkotmányra hivatkozzunk - biztosítsa az esélyegyenlőséget. Ha valaki egy tanyán vagy egy dunántúli kis aprófaluban születik, az ugyanúgy jogosult az egészségügyi ellátásra, mint aki egy nagyvárosban vagy Budapesten született.
Ezeket a jogokat a törvényben is garantálni kell, ezért kérem a tisztelt képviselőtársakat, támogassák ezeket a javaslatokat. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem