DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Köszönöm, elnök úr. Tehát miután itt az 1-17. pontig folytatjuk a vitát, és ez a 17. pontig tartó módosító indítványköteg bizony nagyon sokféle kérdésre tér ki, tisztelt képviselőtársaim, egészen sok részletet tartalmaz, ezért több tételben is kifejthető.
(9.40)
Nos, én javaslatot tettem az egész törvény 1-9. §-ainak a megváltoztatására. Jelzem, nagyon sok módosító indítványom van, és azt is hozzáteszem, hogy azóta - részben az eddigi indítványok korrekciójára, részben pedig azért, mert az általános vitalezárásig nem voltam képes minden általam jónak tartott módosító javaslatot elkészíteni, ezért csatlakozó módosító indítvány formájában - ez ideig körülbelül harminc javaslatot nyújtottam már be.
Ezek között van néhány olyan, amelyet a kormány szakértőivel együtt készítettünk el, és nagyon remélem, hogy képviselőtársaim támogatni fogják azokat.
A törvény 1-9. §-a véleményem szerint nagyon sok félreérthető és rossz hivatkozást, valamint fölösleges ismétléseket tartalmazott. Én készítettem egy teljes módosítási csomagot, amiben az volt a véleményem, hogy összesen három paragrafusba össze lehet foglalni mindazt a fontos megállapítást, amit a törvény szétszórtan tartalmaz.
Az egyeztető tárgyalások után csatlakozó módosító indítvány formájában elkészült egy másik változat. Bár ez valóban több indítványt, illetve több paragrafust tartalmaz, mégis azt gondolom, hogy így a törvény bevezető része, alapelvei és legfontosabb általános megállapításai mégiscsak sokkal áttekinthetőbbek lesznek, egy kicsit törvényszerűbb formába jön az az előterjesztés, amelyik véleményem szerint ennek az egész nyugdíjcsomagnak törvényalkotási szempontból a leggyengébb láncszeme volt; hiszen mérhetetlenül sok rossz, félreérthető megfogalmazás, fölösleges hivatkozás, szóismétlés és szerkesztési hiba volt található ebben a törvényjavaslatban.
Az az egészen alapvető hiba, hogy ez a törvényjavaslat nem általános elvként tartalmazta azt, hogy az egészségügyi ellátás csak olyan szolgáltatónál vehető igénybe, amelyik szerződésben áll a társadalombiztosítással. Én azt gondolom, ha egészségbiztosítási törvényt írunk, akkor ez egy természetes és általános alapelv, és teljesen fölösleges és értelmetlen dolog minden egyes paragrafusban, minden egyes újabb fejezetben - állandó jelleggel vissza-visszatérve, a legkülönfélébb variációkban - azt hangoztatni, hogy csak finanszírozott, finanszírozási szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatónál vehető igénybe az egészségbiztosítás szolgáltatása. Nagyon örülök annak, hogy végül is ezt a kormány elfogadta, és az új szerkezetben - melyet csatlakozó módosító indítványként fogok benyújtani - valószínűleg támogatni fogja.
Kérem a többi bizottság képviselőit - ismét csak arra kérem -, ne egyszerűen csak azt tekintsék, hogy ellenzéki módosító indítványról van szó, hanem figyeljenek oda annak tartalmára is, és aszerint szavazzanak. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem