DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Én azt gondolom, hogy a törvényjavaslatban ajánlott eljárási renddel kapcsolatban vannak bizonyos félreértések, és ezért kértem most szót. Az általunk javasolt rend főszabályként valóban csak az alapellátásban érvényesíti korlátozás nélkül a szabad orvosválasztás intézményét. De a szakellátás igénybevételénél sem zárja ki a szabad orvosválasztást, csupán annak eljárásrendjét szabályozza. Tehát azt mondjuk ki, hogy a háziorvosi beutaló nélkül is jogosult a biztosított a járóbeteg-szakellátás igénybevételére, ha külön jogszabály az adott szakellátás beutaló nélkül történő igénybevételét lehetővé teszi, továbbá természetesen akkor is, ha a beteg azonnali ellátását az egészségi állapota indokolja.
Ez a szabályozási módszer tehát, úgy gondoljuk, nem változna meg a törvény hatálybalépésével, ez teljesen megfelel a ma hatályos rendelkezéseknek, amely ma hatályos rendelkezések szerint a '75. évi II. törvényt végrehajtó kormányrendelet nevesíti azokat a szakrendeléseket, amelyek igénybevételéhez nem szükséges beutaló. Ez a lehetőség továbbra is nyitott, ha annak a szakmai feltételei adottak, akkor ezt a kört adott esetben még bővíteni is lehetséges. Megítélésünk szerint tehát a törvény, a törvénytervezet szövegéből semmilyen módon nem következik az, hogy itt a szabad orvosválasztásnak a ma elfogadott és működő rendszerét korlátozni szeretnénk.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem