DEUTSCH TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja a nemzeti hírügynökségről szóló törvényjavaslat zárószavazásakor a kialakult felemás helyzetre való tekintettel tartózkodott.
A nyár végén nagyon biztató hétpárti konzultációk kezdődtek el az úgynevezett média-törvényhozási feltételek utolsó, igen fontos törvényhozási tárgyát képező törvényjavaslat előkészítése ügyében, az úgynevezett MTI-törvény, a nemzeti hírügynökségről szóló törvényjavaslat kapcsán.
Ezek a konzultációk a lehetséges hétpárti megállapodás kialakítása előtt megszakadtak. A kormány az akkori készültségi foknak megfelelően egy, a pártok mindegyike által nem támogatott javaslatot nyújtott be a parlament elé.
A parlamenti vita során a kulturális bizottság hétpárti média-albizottságában sikerült kialakítani egy olyan teljes körű megállapodást, amely megállapodás azonban a legnagyobb koalíciós párt támogatását egy nagyon fontos kérdésben, a törvény által szabályozott kinevezési rend kérdésében nem nyerte el.
Ezért került sor arra, hogy az elmúlt héten, ezen a héten kedden a házbizottságban közösen úgy döntöttek a frakciók, hogy elhalasztják a módosító javaslatról való szavazást is a mai napra, azaz csütörtökre.
A tegnapi nap során sikerült egy olyan részmegállapodást kialakítani, amely következtében a törvény által szabályozott kinevezési rendben nem sikerült újjáépíteni a korábbi egyetértést, ugyanakkor belekerült a törvénybe az a szabály, hogy mindaddig, amíg a Magyar Távirati Iroda élére egy, a törvény által szabályozott pályázati eljárás végeredményeként az új vezérigazgató kinevezése nem történik meg, addig hatályban van a '90-es kinevezési törvény, ezt a kinevezési törvényt azonban csak egy négyötödös, 80 százalékos klauzulával, az esetleges alkalmazásakor a jelölt bizottsági meghallgatásakor a bizottság tagjainak, a kulturális bizottság tagjainak négyötödös támogatásakor lehet használni.
Úgy ítélem meg, hogy sajnos elszalasztott a parlament egy olyan lehetőséget, hogy az ellenzéki pártok döntő többségének vagy talán mindegyik ellenzéki pártnak a támogatásával lehessen ezt a törvényjavaslatot elfogadni. Sokat javult ez a törvényjavaslat az ellenzéki frakciók módosító indítványainak is az elfogadására, a legfontosabb kérdésben azonban nem sikerült a teljes körű megállapodást kialakítani.
Ennek volt köszönhető az, hogy valamennyi ellenzéki párt, így a Fidesz-Magyar Polgári Párt is tartózkodott a végszavazásnál. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem