POKORNI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A történelemtanítás a történelemtanárokat képviselő szakmai szervezetek, illetve egyletek, úgy látszik, örök gondot okoznak a Művelődési Minisztériumnak, nemcsak az érettségi koncepcióval kapcsolatban, hanem most a nemzeti alaptanterv bevezetésével kapcsolatban is. Szinte nincs olyan hét, hogy ne üléseznének, ne nyilatkoznának a NAT bevezetésének problémáiról. A történelemtanítás persze csak egy tünet, ha úgy tetszik, csepp a tengerben, még ha kinek-kinek szíve szerint nagyon fontos dologról is van szó, de csak az egyik tárgy a többi között. De a történelemtanárok vetették föl talán a legszemléletesebben azokat a problémákat, amiket a törvényben előírt, az önök által beterjesztett javaslat szerint a NAT bevezetése okoz.
Az egyik ilyen gond, hogy mikor lép életbe és milyen módszerek alapján, milyen rendszerben a nemzeti alaptanterv. Őket kell idézzem, amikor azt mondom, hogy szakmai érvek nem szólnak amellett, hogy egyszerre, az első és a hetedik évfolyamon lépjen életbe a nemzeti alaptanterv, sokkal inkább szólnak amellett szakmai érvek, hogy csak az első évfolyamon, és így felmenő rendszerben egy harmonikus módon kerüljön bevezetésre a nemzeti alaptanterv, illetve ha ez nem megy, a kisebbik rossz, ahogyan itt megállapodtak a múlt héten vagy két héttel ezelőtt, hogy az első, illetve az ötödik évfolyamon kerüljön bevezetésre a nemzeti alaptanterv.
Számos ok van még, ami amellett szól, hogy ilyen formában, ahogyan önök elképzelték, nem lehet '98 szeptemberére életbe léptetni kötelező jelleggel a nemzeti alaptantervet. A számos ok közül csak egyet említek meg befejezésül, ez pedig az, hogy nem készültek el a törvényben előírt mintatantervek, nem készültek el a törvényben előírt vizsgakövetelmények.
Várom a válaszát: mit kíván tenni a tárca a nemzeti alaptanterv bevezetése tárgyában, ha az előre tervezett ütemezés nem megvalósítható?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem