DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen a tárcának a történelemtanárok és a történelemtanárokat tömörítő egyesületek nem okoznak gondot. Nem okoz gondot a tárcának az ön kitartó próbálkozása sem, hogy a nemzeti alaptanterv bevezetésének ilyen vagy olyan okból elhalasztását érje el.
(13.50)
A tárca úgy gondolja, hogy nincs ok arra, nincs késedelem, nincs olyan ütemezési probléma, amely miatt a nemzeti alaptanterv '98. szeptember 1-jével ne volna bevezethető, és ennek megfelelőn nem lát okot arra, hogy kérje a kormányrendelet módosítását, amely szerint '98. szeptember 1-jén ezt be kell vezetni.
Továbbmegyek: nem látok okot erre a történelemtanárok egyesületeinek, két egyesületnek, a Történelemtanárok Egyletének, illetőleg a másik, az ön által jelzett konferenciát tartó Történelemtanári Egyesületnek a képviselői sem. Azon a december 4-én, tehát a szóban forgó konferencia előtt két nappal tartott egyeztetésen, amelyen megállapodtak a történelemtanárok, illetőleg a tárca képviselői arról, hogy a törvényt, illetve a hozzákapcsolódó kormányrendelet nem kell módosítani, tehát nincs múlhatatlan szükség arra, hogy ne hetedikben, hanem ötödikben lépjen be a nemzeti alaptanterv, hogy az átmeneti időszakban minden iskola kidolgozza a számára legmegfelelőbb tantervi variánsokat, amelyhez az OKI mintatanterveket is fog biztosítani, és hogy a NAT által nem szabályozott és az időkeret mintegy 40-50 százalékát érintő óramennyiségben a helyi tantervek döntsék el, hogy mit és hogyan kell tanítani.
Mi magunk is megütközéssel értesültünk arról, hogy ezt követően ugyanannak az egyesületnek ugyanaz a vezetője, aki a tárcával való tárgyaláson részt vett, a szóban forgó konferencián a nemzeti alaptantervet a történelemtanítás Trianonjának minősítette. Szeretném jelezni, hogy utóbb ezt a kijelentését két nyilvános fórumon is visszavonta.
A tárcát nem hívták meg erre a konferenciára, így a két nappal korábbi megállapodásra nekünk nem állt módunkban (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) emlékeztetni a történelemtanárokat, a többi a szóban forgó egyesület felelőssége, úgy gondolom. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem